Το Κέιλ στην κουζίνα μας
Το Κέιλ μπορεί να προστεθεί πολύ εύκολα στο καθημερινό διαιτολόγιό μας. Τρώγεται είτε βραστό όπως τα κοινά λαχανικά είτε ωμό και πλυμένο καλά, σε νοστιμότατες σαλάτες με την προσθήκη άλλων πράσινων λαχανικών που αγαπάμε αλλά και σε διάφορους ευφάνταστους συνδυασμούς.
Kέιλ Chips
- 1 μάτσο φύλλα καθαρισμένα από τα χοντρά κοτσάνια
- αλάτι, πάπρικα
- ελαιόλαδο
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 100 οC. Πλένετε προσεκτικά και στεγνώνετε τα φύλλα του κέιλ και τα κόβετε σε μέγεθος μπουκιάς. Στρώνετε αντικολητικό χαρτί και από πάνω αλουμινόχαρτο στο ταψί και βάζετε τα κομμένα φύλλα του κέιλ. Ραντίζετε με ελαιόλαδο αλάτι και πάπρικα ή όποιο άλλο μυρωδικό σας αρέσει. Ψήνετε για 8-10 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.
Ομελέτα με κέιλ, ρικότα και κολοκύθα.
2 μεγάλα αυγά
1 χούφτα φρέσκο κέιλ
2 κουτ. Σούπας τυρί ρικότα
150 γρ. ψημένης κολοκύθας
Ελαιόλαδο
Τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι - πιπέρι
Κόβετε ένα κομμάτι από την κολοκύθα περίπου 300 γρ. και το ψήνετε στους 180-200οC σε αντικολητικό χαρτί με τη φλούδα προς τα κάτω σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρείτε την ψημένη ψίχα με ένα κουτάλι , την λιώνετε με ένα πιρούνι και τη βάζετε σε ένα πιάτο. Σε μεγάλο μπωλ χτυπάτε τα αυγά. Κόβετε καλά το κέιλ στο μίξερ και το ρίχνετε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας καλά. Προσθέτετε την κολοκύθα, αλάτι και πιπέρι. Σε αντικολητικό τηγάνι ρίχνετε λίγο λάδι και προσθέτετε το μείγμα. Απλώνετε καλά και το αφήνετε να ψηθεί για 2-3 λεπτά ή μέχρι οι άκρες να αρχίσουν να χρυσίζουν και να φουσκώνουν. Ρίξτε ένα λεπτό στρώμα παρμεζάνας σ την ομελέτα και γυρίστε την προσεκτικά να ψηθεί και από την άλλη πλευρά .
Kέιλ Ω Γκρατέν
- 1 μάτσο φύλλα κέιλ
- 6-8 μεσαίες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 1/2 εκ.
- 1 φλ. Τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
- 2 ½ φλ. Κρέμα γάλακτος
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γλ. ξερό
- 1 δαφνόφυλλο
- Αλάτι, πιπέρι
Πλένετε προσεκτικά τα φύλλα του κέιλ. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 οC. Σε μια κατσαρόλα, βράζετε νερό και χρησιμοποιώντας λαβίδες ρίχνετε ένα-ένα τα φύλλα του κέιλ και τα μαγειρεύετε στον ατμό για 5-10 δευτερόλεπτα το καθένα. Περάστε τα από κρύο τρεχούμενο νερό και σκουπίστε τα με χαρτί κουζίνας προσεκτικά. Κόψτε τα σε μέγεθος μπουκιάς. Σε ένα αντικολητικό τηγάνι βάζετε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος, το κρεμμυδάκι, τη δάφνη, το θυμάρι και το σκόρδο και λίγο αλάτι να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνεται και σιγοβράζετε για 20 λεπτά. Αφαιρείται τη δάφνη και το κλωνάρι του θυμαριού αν χρησιμοποιήσατε φρέσκο. Σε μια φόρμα για σουφλέ ή σε ένα ψηλό πυρέξ, βάζετε με τη σειρά τις πατάτες, το κέιλ, ¾ από το τριμμένο τυρί και το μείγμα της κρέμας γάλακτος. Ρίξτε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και λίγο πιπέρι. Ψήστε το για περίπου 45 λεπτά.
Τέλος το Κέιλ είναι ιδανικό για να φτιάξουμε θρεπτικότατους και άκρως υγιεινούς χυμούς.