Τρίτη ηλικία: τι πρέπει να προσθέτετε στη διατροφή σας
Το Ιρλανδικό Ινστιτούτο διατροφής και διαιτολογίας δίνει χρήσιμες συμβουλές για τα στοιχεία εκείνα που χρειάζεται η διατροφή της τρίτης ηλικίας.
Φυτικές ίνες
Η κατανάλωση των φυτικών ινών απομακρύνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Επίσης, κρατά μακριά τις καρδιοπάθειες, την παχυσαρκία και ορισμένους τύπου καρκίνου. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβύθια.
Το πρωινό σας μπορεί να μετατραπεί σε άριστη πηγή φυτικών ινών: προσθέστε λιναρόσπορο στα δημητριακά σας ή επιλέξτε χυμό δαμάσκηνου αντί για πορτοκαλάδα για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.
Ασβέστιο και βιταμίνη D
Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D για να διατηρήσουν την υγεία των οστών τους. Η διατήρηση σωστού σωματικού βάρους κρατά τα οστά σας σε καλή κατάσταση.
Επιλέξτε γάλα πλούσιο σε βιταμίνη D, τυρί ή γιαούρτι κάθε μέρα. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα δημητριακά, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά και οι σαρδέλες.
Σίδηρος και Β12
Ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα ενώ η βιταμίνη Β12 κρατά τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα σε καλή κατάσταση. Πολλοί ηλικιωμένοι δεν συμπεριλαμβάνουν αυτά τα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία στη διατροφή τους. Το κόκκινο κρέας( μοσχάρι, χοιρινό και αρνί) είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου, ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης, το άπαχο κρέας, μερικά ψάρια και θαλασσινά, είναι πλούσια πηγή τόσο σιδήρου όσο και βιταμίνης Β12.. Αν παίρνετε βιταμίνη C (π.χ. χυμό πορτοκάλι) με το γεύμα σας, θα απορροφήσετε πολύ καλύτερα τον σίδηρο. Μπορείτε επίσης να πάρετε συμπληρώματα μετά από συμβουλή του γιατρού σας.