Δίαιτα και σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης
Μήπως νοιώθετε συχνά την ανάγκη για ούρηση; Μπορεί να αντιμετωπίζετε το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης που χαρακτηρίζεται από την ξαφνική και έντονη ανάγκη για ούρηση. Η αποφυγή ορισμένων τροφών και ποτών από το καθημερινό σας διαιτολόγιο μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Η πρόσληψη υγρών καθορίζει κατά κύριο λόγο τη συχνότητα της ούρησης, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Στην πραγματικότητα, οι τροφές που καταναλώνουμε (ή όχι) μπορεί να έχουν εξίσου μεγάλη επίδραση στον τρόπο λειτουργίας της ουροδόχου κύστης και στο πώς ανταποκρίνεται. Όπως και με τις περισσότερες χρόνιες παθήσεις, η ισορροπία είναι ο καλύτερος φίλος σας όταν πρέπει να διαχειριστείτε το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης (overactive bladder –OAB). Πρόκειται για μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Εκδηλώνεται όταν ο μυς της ουροδόχου κύστης συσπάται ανεξέλεγκτα. Αυτές οι. συσπάσεις προκαλούν επιτακτική ανάγκη για ούρηση, ακόμη και όταν η κύστη δεν είναι γεμάτη, όπως επίσης νυκτουρία και μερικές φορές, ακούσια διαρροή ούρων. Το ΟΑΒ παρουσιάζεται σε ποσοστά 10-26% στους άνδρες και 8-42% στις γυναίκες. Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία και συχνά συνυπάρχει και με άλλες δυσλειτουργίες του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Πολλά υποπροϊόντα από αυτά που τρώμε και πίνουμε εκκρίνονται απευθείας στο ουροποιητικό σύστημα. Εάν η διατροφή μας αποτελείται από τρόφιμα ή ποτά που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη, τα συμπτώματά του OAB μπορεί να χειροτερεύουν.
Καφές και τσάι
Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα της ουροδόχου κύστης και να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ΟΑΒ. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη είναι διεγερτική και διουρητική (δηλαδή η ουροδόχος κύστη γίνεται πιο ενεργή και παράγονται περισσότερα ούρα).
Σοκολάτα
Παρόμοια με τη λογική πίσω από τον καφέ και το τσάι, μια μερίδα σοκολάτας περιέχει επίσης κάποια ποσότητα καφεΐνης. Δοκιμάστε να περιοριστείτε στη λευκή σοκολάτα, η οποία συνήθως δεν έχει καφεΐνη ή στη μαύρη η οποία έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε κακάο και λιγότερα σάκχαρα.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ διεγείρει την ουροδόχο κύστη ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει τα σήματα στον εγκέφαλό μας που μας ειδοποιούν για το πότε πρέπει να αδειάσουμε την κύστη μας, οπότε δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον έλεγχό της. Επιπλέον, αφυδατώνει τον οργανισμό, κάτι που μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη και να επιδεινώσει το OAB.
Ανθρακούχα ποτά
Ποτά όπως αναψυκτικά, σόδες και τα ενεργειακά ποτά πρέπει να καταναλώνονται σε χαμηλές δόσεις ή καλύτερα να αποφεύγονται εντελώς εάν υπάρχουν συμπτώματα OAB.
Εσπεριδοειδή
Τα φρούτα με υψηλή οξύτητα, όπως ο ανανάς και τα πορτοκάλια, μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι και να χειροτερέψουν το ΟΑΒ.
Χυμός cranberry
Επειδή χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, πολλοί άνθρωποι υποθέτουν λανθασμένα ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην περίπτωση μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Δυστυχώς όμως, ο χυμός των cranberries να χειροτερέψει τα συμπτώματα, λόγω του όξινου pH τους.
Προϊόντα τομάτας
Οι ντομάτες σε όλες τους τις μορφές (σάλτσες, πάστα, χυμός) είναι όξινες και ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη. Το αποτέλεσμα ποικίλλει ανάλογα με το άτομο, αλλά αν είστε ευάλωτοι, αποφύγετέ τις.
Πικάντικα τρόφιμα
Δεν θα δακρύσουν μόνο τα μάτια σας και θα καίνε τα χείλη σας: τα καυτερά φαγητά θα έχουν παρόμοια επίδραση στην ουροδόχο κύστη σας.
Τεχνητά γλυκαντικά
Είτε επιλέγετε ασπαρτάμη, σακχαρίνη ή ακόμα και απλή σακχαρόζη όλα μπορεί να είναι ερεθιστικά στην ουροδόχο κύστη, ιδιαίτερα στα συμπτώματα του OAB.
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Εκτός από τη ζάχαρη που αναφέρεται παραπάνω, τα μεταποιημένα τρόφιμα περιέχουν μια πληθώρα τεχνητών συστατικών, όπως αρωματικές ουσίες και συντηρητικά. Επειδή δεν είναι φυσικά, μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα OAB.
Γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια μορφή πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Αυτά τα δημητριακά έχουν ελαφρώς διαφορετικές πρωτεΐνες, γνωστές ως προλαμίνες, που προκαλούν προβλήματα στους ανθρώπους που δεν μπορούν να ανεχθούν τη γλουτένη στη διατροφή τους. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη μπορεί να προκαλέσει συχνή ούρηση.
Φωτεινή Πουρνάρα