Η σωστή ποσότητα υδατανθράκων μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο
Έχετε ακούσει πιθανώς για τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι μια διατροφή μέτριας περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για τη μακροζωία.
Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως η Κeto, η Paleo και η Atkins, που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς και οι υδατάνθρακες συνεχίζουν να αποτελούν τον Νο1 εχθρό. Αλλά πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τους υδατάνθρακες, την αγαπημένη σε όλους πηγή ενέργειας ή την περιστασιακή απόλαυση ενός γλυκού για χάρη της υγείας;
Ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 15.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα μέσο χρονικό διάστημα 25 ετών και διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων (με λιγότερο από το 40% των θερμίδων από τους υδατάνθρακες) όπως και οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (περισσότερο από το 70% των θερμίδων) παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αντίθετα, η μέτρια κατανάλωση (50% έως 55% των θερμίδων) συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο. "Αυτή η εργασία παρέχει την πιο ολοκληρωμένη μελέτη για την πρόσληψη υδατανθράκων που έχει γίνει μέχρι σήμερα και μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ των ειδικών συστατικών της δίαιτας και της μακροπρόθεσμης υγείας", δήλωσε ο Dr. Scott Solomon, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης από το Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School στη Βοστώνη.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι από την ηλικία των 50 ετών, οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια διατροφή μέτριας περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες θα ζήσουν άλλα 33 χρόνια, τέσσερα χρόνια περισσότερο από όσους τρώνε πολύ λίγους και ένα χρόνο περισσότερο από αυτούς που έχουν υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όλες οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να μην είναι ίσες. Η κατανάλωση περισσότερων ζωικών πρωτεϊνών και λιπών από τρόφιμα όπως το βόειο κρέας, το αρνί, το χοιρινό, το κοτόπουλο και το τυρί αντί των υδατανθράκων συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών και λιπών από λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, μείωσαν τον κίνδυνο. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν, ωστόσο, ότι οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων δηλώθηκαν από τους ίδιους και αξιολογήθηκαν μόνο στην αρχή της μελέτης και έξι χρόνια αργότερα. Οι διατροφικές τους συνήθειες θα μπορούσαν να έχουν μεταβληθεί στο διάστημα των 25 ετών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τη σχέση μεταξύ πρόσληψης υδατανθράκων και μακροζωίας, εξήγησαν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης δεδομένα από περισσότερους από 432.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 20 χώρες και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλή και χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων είχαν μικρότερο προσδόκιμο ζωής από αυτά με μέτρια πρόσληψη υδατανθράκων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Public Health και καθώς ήταν μια παρατηρητική έρευνα, δεν μπορεί να αποδείξει το αίτιο-αποτέλεσμα. «Ενώ δεν έχει γίνει τυχαιοποιημένη δοκιμή για να συγκριθούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις διαφόρων τύπων δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μετατόπιση προς μια κατανάλωση που βασίζεται σε φυτά είναι πιθανό να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών θανατηφόρων ασθενειών», δήλωσε ο Solomon.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Δρ Sara Seidelmann, καρδιολόγο στο Brigham and Women's Hospital, "οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που αντικαθιστούν τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνη ή λίπος κερδίζουν ευρεία δημοτικότητα ως στρατηγική για την υγεία και την απώλεια βάρους". Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι οποίες επικρατούν στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, μπορεί να σχετίζονται με μικρότερη συνολική διάρκεια ζωής και θα πρέπει να αποφεύγονται". Η Seidelmann πρότεινε ότι "αντίθετα, αν κάποιος επιλέξει να ακολουθήσει μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, τότε η ανταλλαγή υδατανθράκων με περισσότερα φυτικά λίπη και πρωτεΐνες θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προωθήσει την υγιή μακροζωία μακροπρόθεσμα".
Φωτεινή Πουρνάρα