Πως να τρώμε υγιεινά και φτηνά
Στους δύσκολους οικονομικά καιρούς πολλοί άνθρωποι παλεύουν να μειώσουν τα έξοδα. Αποτελώντας το σημαντικότερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού, το κόστος του φαγητού είναι από το πρώτο που δέχεται πιέσεις προς τα κάτω. Υπάρχει μια κοινά αποδεκτή λανθασμένη αντίληψη ότι όλα τα υγιεινά τρόφιμα είναι ακριβά. Παρόλο που μπορεί να απαιτεί επιπλέον σχεδιασμό και σκέψη, είναι δυνατό να τρώει κανείς υγιεινά με ένα περιορισμένο προϋπολογισμό.
Μία από τις έρευνες του Ευρωβαρομέτρου για την επίδραση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης ανέφερε ότι ένας στους πέντε Ευρωπαίους πάλεψαν να αγοράσουν τρόφιμα ή άλλες καθημερινές ανάγκες τουλάχιστον μία φορά τους προηγούμενους 12 μήνες. Μια πρόσφατη Αμερικάνικη μελέτη αξιολόγησε το κόστος της αγοράς τροφίμων από ένα σουπερμάρκετ προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εθνικές διατροφικές συστάσεις σε σύγκριση με το να τρώει κανείς πρωτίστως εύκολο φαγητό αγορασμένο από εστιατόρια. Τα τρόφιμα που αγοράστηκαν από το σουπερμάρκετ περιελάμβαναν χύμα φρούτα, κατεψυγμένα λαχανικά, στήθος κοτόπουλο, άπαχο κρέας, ζυμαρικά, ψωμιά, δημητριακά για πρωινό και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα γεύματα που αγοράστηκαν από το εστιατόριο ήταν σάντουιτς, κοτομπουκιές, κιμάς, τηγανιτές πατάτες και χυμός, καφές ή αναψυκτικά. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι το κόστος ανά θερμίδα του εύκολου φαγητού ήταν 24% υψηλότερο από αυτό της σπιτικής δίαιτας.
Πιστεύεται ότι το να τρέφεται κανείς υγιεινά είναι ακριβό, αλλά η ποικιλία των επιλογών στα σημερινά σουπερμάρκετ παρέχει ένα μεγάλο εύρος εναλλακτικών. Επιπρόσθετα, οι διαιτητικές οδηγίες συστήνουν μικρές μόνο ποσότητες από ακριβά προϊόντα, όπως το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο και το τυρί. Αντιθέτως, συστήνεται να τρώμε περισσότερα φασόλια, φακές, και λιγότερη ποσότητα από έτοιμες σάλτσες στα ζυμαρικά ή τη σαλάτα. Σχετικά με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα φρέσκα προϊόντα συνήθως δεν κοστίζουν πολύ, αλλά μπορεί κανείς να λάβει υπόψη και τις επιλογές των κατεψυγμένων και κονσερβοποιημένων προϊόντων, τα οποία είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και συνεισφέρουν εξίσου στη συνιστώμενη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οπότε, έχετε τα μάτια σας ανοιχτά όταν ψωνίζετε από το μανάβικο, ψάξτε για ειδικές προσφορές και, το πιο σημαντικό, αγοράστε μόνο αυτά που ξέρετε ότι θα καταναλώσετε.
Στην Ευρώπη πετάμε στα σκουπίδια μεγάλες ποσότητες τροφής κάθε χρόνο, αρκετή από την οποία είναι ακόμα στην αρχική συσκευασία. Αυτό συμβαίνει κυρίως είτε διότι τα τρόφιμα χαλάνε πριν τα καταναλώσουμε, είτε διότι μαγειρεύουμε μεγάλες ποσότητες οπότε πετάμε ότι περισσεύει.
Ένας καλός τρόπος για φθηνή και υγιεινή διατροφή χωρίς πολλά υπολείμματα είναι να έχουμε ένα σχέδιο. Πρέπει να αφιερώσουμε λίγη ώρα στο να αποφασίσουμε για το μενού της εβδομάδας, και να αναζητήσουμε σε βιβλία μαγειρικής ή στο διαδίκτυο ανέξοδες ιδέες για γεύματα. Θα πρέπει να ελέγξουμε τι έχουμε ήδη αποθηκευμένο, να φτιάξουμε μια λίστα με επιπρόσθετα προϊόντα και να μείνουμε πιστοί σε αυτήν όταν πάμε για ψώνια. Το να έχουμε φάει πριν πάμε να ψωνίσουμε τρόφιμα, μπορεί να μας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσουμε τις αγορές από παρορμητισμό. Η πείνα συνήθως οδηγεί στο γέμισμα του καλαθιού με πολλά επιπλέον προϊόντα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών: τρόφιμα που ταιριάζουν και καταναλώνονται μαζί παρά ξεχνιούνται μέχρι να χαλάσουν, χρόνος που εξοικονομείται κάθε μέρα εφόσον γνωρίζουμε τι θα μαγειρέψουμε, και υγιεινά νόστιμα γεύματα που δεν θα τινάξουν τα οικονομικά μας στον αέρα.