Σχετικα Αφιερωματα

Χριστούγεννα στην Προβηγκία

Ένα παραδοσιακό έθιμο της Προβηγκίας, στα νότια της Γαλλίας, τηρείται μετά το Gros Souper, το Μεγάλο Δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων. Τα Δεκατρία Επιδόρπια  έδωσαν στην εποχή των Χριστουγέννων εορταστικό χαρακτήρα πολύ πριν η ανταλλαγή διαφόρων  δώρων γίνει συνήθεια. Η παράδοση θέλει να σερβιριστούν ταυτόχρονα 13 γλυκά που συμβολίζουν τον Ιησού και τους δώδεκα αποστόλους του στο Μυστικό Δείπνο και όλη η οικογένεια θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον μια μικρή μπουκιά από το καθένα.

 

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018

Αφού επέστρεφαν από τη Θεία Λειτουργία, έστρωναν το τραπέζι με τρία τραπεζομάντιλα που αντιπροσώπευαν την Αγία Τριάδα, και σέρβιραν τα Δεκατρία Επιδόρπια για να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού.  Αυτά περιελάμβαναν:

  • Το Pompe à l'Huile (αντλία ελαίου) ή Fougasse, ένα υπόγλυκο ψωμί με ελαιόλαδο και αρωματισμένο με ανθόνερο ή γλυκάνισο που τρώγεται με μαρμελάδα σταφυλιών. Το ψωμί κόβεται παραδοσιακά με τα χέρια κάτι που θεωρείται ότι προστατεύει τον πλούτο ενός ατόμου από τη χρεοκοπία το επόμενο έτος.
  • Το ίδιο ψωμί μετατρέπεται σε Gibassiér όταν περιέχει καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού, άρωμα ανθών πορτοκαλιάς και είναι πασπαλισμένο με ζάχαρη. Προσφέρεται πάλι σε κομμάτια κομμένα με το χέρι, όπως έκανε και ο Χριστός
  • Οι "Τέσσερις Ζητιάνοι" (Li Pachichoi) αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις μοναστικές κοινότητες: Αυγουστίνους, Καρμελίτες, Δομινικανούς και Φραγκισκανούς και είναι αντίστοιχα καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες και ξερά σύκα. 
  • Μια πιατέλα με φρέσκα φρούτα από διάφορες περιοχές της χώρας συνήθως έχει τη θέση ενός επιπλέον επιδορπίου, και σερβίρεται πάντα μετά το Μεγάλο Δείπνο.. 
  • Το Μαντολάτο των Καπουτσίνων, ο πρόγονος της σημερινής λιχουδιάς, δεν είναι παρά ένα σύκο γεμιστό με καρύδια.
  • Χουρμάδες. Θα πρέπει να βρείτε το "O" στο κουκούτσι του που σύμφωνα με τις διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας η Παναγία ή ο Ιησούς μωρό υποτίθεται ότι αναφώνησαν στη θέα αυτού του φρούτου.
  • Λευκό και Μαύρο Μαντολάτο που σηματοδοτούν το πέρασμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους και αντιπροσωπεύουν το καλό και το κακό.

Ανάλογα με τις περιοχές της Γαλλίας, σερβίρονται επίσης: 
ξερά φρούτα

  • τα μπισκότα Calisson από αμυγδαλόπαστα, καραμελωμένο πεπόνι, φλούδες πορτοκαλιού και ένα λεπτό στρώμα λευκού γλάσου από πάνω
  • τα μπισκότα navettes (βαρκούλες) με άρωμα πορτοκαλιού στη μνήμη του Αγίου Λαζάρου, της Μαρίας της Μαγδαληνής και του Αγίας Μάρθας
  • τα croquants  που είναι καραμελωμένα αμύγδαλα, μπισκότα με κύμινο και μαραθόσπορο
  • οι oreillettes- λεπτές αέρινες βάφλες
  • οι Βugnes (Angel Wings)- Τα «φτερά αγγέλων» είναι γλυκά τραγανά φύλλα ζύμης σε σχήμα τυλιγμένης κορδέλας που τηγανίζονται και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη
  • κυδωνόπαστα
  • pain d’epices- μελόπιτες με ginger
  • και φυσικά ο περίφημος σοκολατένιος κορμός Βûche de Noël

Συνοδεύονται από ενισχυμένο κρασί που συμβολίζει το Χριστό και παραμένουν στο τραπέζι για 3 μέρες μέχρι τις 27 Δεκέμβρη.

Όροι: 
Κατηγοριες: