Διατροφή και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) συμβαίνει όταν στομαχικά υγρά εισέρχονται στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μετά από αυτό. Τα υγρά αυτά είναι όξινα, και δημιουργούν το αίσθημα του καψίματος ή/και της ξινής επίγευσης. Εμφανίζονται επίσης μετά την (υπερ)κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ακόμα και στη διάρκεια του ύπνου και την κατάκλιση, ενώ μπορεί να διαρκέσουν και κάποιες ώρες.
Η ΓΟΠ συνδυάζεται συνήθως με τη χαλάρωση του σφιγκτήρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του οισοφάγου και επιτρέπει τη δίοδο της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί το περιεχόμενο του στομάχου να γυρίζει πίσω στον οισοφάγο μαζί με τα γαστρικά υγρά. Μπορεί επίσης να εμφανισθεί και σε φάσεις έντονου άγχους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε υπέρβαρα άτομα ή και μετά από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς επίσης σε άτομα με διαφραγματοκήλη.
Παράγοντες που δημιουργούν και επιβαρύνουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι: τα μεγάλα ή πολύ λιπαρά γεύματα, τηγανιτά φαγητά και λιπαρές σάλτσες, τα γρήγορα γεύματα με μεγάλες, αμάσητες μπουκιές, τα αεριούχα ποτά που συνοδεύουν ή ακολουθούν το φαγητό, γεύματα αργά το βράδυ, ιδίως υγρά, όπως οι σούπες ή το γάλα, η σοκολάτα, ο καφές, το τσάι, η μέντα και το αλκοόλ, τα όξινα φρούτα και οι χυμοί τους, ιδίως με άδειο στομάχι, τα μπαχαρικά, το κάπνισμα, το υπερβάλλον βάρος.
Είναι προφανές ότι αποφεύγοντας όλα τα παραπάνω ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες να έχετε παλινδρομήσεις.
Το πώς θα αντιμετωπιστεί η παλινδρόμηση είναι καθαρά προσωπικό θέμα, και εξαρτάται από την συχνότητα και την βαρύτητα της κατάστασης. Η αλλαγή της διατροφής και η αλλαγή του τρόπου ζωής προς το υγιεινότερο σίγουρα θα βοηθήσουν.
Όσο το φαινόμενο συμβαίνει αραιά οι παραπάνω αλλαγές θα σας ανακουφίσουν. Τα αντιόξινα χάπια που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο μπορούν και αυτά να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε. Θυμηθείτε όμως ότι αυτά, εξαφανίζουν τα συμπτώματα μόνο, και δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ έχουν και αμφιλεγόμενη δράση.
Συχνή εμφάνιση των συμπτωμάτων, φανερώνει χρόνια νόσο γνωστή σαν Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσο (ΓΟΠΝ), που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και πληγές στον οισοφάγο, μια νόσο γνωστή σαν οισοφαγίτιδα. Γι αυτό σε περίπτωση που εφαρμόζετε τις παραπάνω συμβουλές και παρά ταύτα έχετε συχνές παλινδρομήσεις, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας.