Θα μπορούσαν οι διατροφικές συνήθειες να ανακουφίσουν τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας από κάποια συμπτώματα;
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ιδιαίτερα μια διατροφή που επικεντρώνεται στην κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως και λιγότερης ζάχαρης, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, θα μπορούσε να μειώσει την αναπηρία και άλλα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής που αποτελείται από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να ανακουφίσει κάποια από τα σοβαρά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη. Με την MS, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στη μυελίνη, την λιπαρή ουσία που καλύπτει τα νευρικά κύτταρα αλλά και τα ίδια τα νευρικά κύτταρα, όπως εξηγεί η Αμερικανική National Multiple Sclerosis Society. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, προβλήματα στα πόδια, ζάλη και θολή όραση, πόνους και μειωμένο συντονισμό. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν μια υγιεινή διατροφή ήταν 20% λιγότερο πιθανό να έχουν σοβαρότερη σωματική αναπηρία, σχεδόν 50% λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη, 30% λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρή κόπωση και 40% λιγότερο πιθανό να βιώσουν έντονους πόνους. Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 7.000 άτομα διαγνωσμένα με MS που είχαν ερωτηθεί και είχαν δώσει λεπτομερείς πληροφορίες διατροφής για μια άλλη μελέτη. Περισσότερο από το 90% των ερωτηθέντων ήταν λευκοί, και η μέση ηλικία ήταν τα 60 περίπου χρόνια. Κατά μέσο όρο, είχαν MS εδώ και 20 χρόνια.
Ως υγιεινός τρόπος ζωής ορίστηκε το να έχει κάποιος ένα υγιές βάρος, να γυμνάζεται τακτικά, να μην καπνίζει και να τρέφεται με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως και με λιγότερη ζάχαρη από επιδόρπια και γλυκά ποτά όπως και με λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. "Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά ρωτούν αν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν για να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν την αναπηρία και πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθουν εάν η διατροφή τους μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Kathryn C. Fitzgerald, από το Johns Hopkins School of Medicine στη Βαλτιμόρη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, με βάση την υγιεινή διατροφή τους. Η ομάδα με την πιο υγιεινή δίαιτα είχε 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσει σοβαρή σωματική αναπηρία ή κατάθλιψη, σύμφωνα με τη μελέτη. Ως σοβαρή αναπηρία ορίστηκε ότι ο ασθενής χρειάζεται κάποιο είδος στήριξης - ένα μπαστούνι, μια αναπηρική καρέκλα ή ένα αμαξίδιο για να περπατήσει 8 μέτρα, εξήγησε η Fitzgerald. Τα άτομα με την υψηλή ποιότητα διατροφής κατανάλωναν 1,7 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως και 3,3 μερίδες φρούτων, λαχανικών ή όσπριων ημερησίως.
Η Fitzgerald πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με το πώς ένας υγιής τρόπος ζωής, ιδιαίτερα μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. «Ωστόσο, λόγω του σχεδιασμού της μελέτης, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πώς επηρεάζει η δίαιτα την αναπηρία των ασθενών αυτών». Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, επιβεβαιώθηκαν ακόμη και μετά την προσαρμογή των δεδομένων από τους ερευνητές σχετικά με άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αναπηρία, όπως η ηλικία και πόσο καιρό είχαν MS.
Φωτεινή Πουρνάρα
Πηγή: sciencedaily.com