Τα φυτικά μονοακόρεστα λίπη μπορεί να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο
Τα μονοακόρεστα λίπη από φυτικές πηγές μπορεί να συμβάλλουν στη μακροζωία αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, όχι μόνο από καρδιακές παθήσεις αλλά και από άλλες αιτίες
Η προκαταρκτική έρευνα παρουσιάστηκε στη φετινή επιστημονική συνάντηση της American Heart Association για την επιδημιολογία και την πρόληψη, τον τρόπο ζωής και την καρδιομεταβολική υγεία, μια παγκόσμια ανταλλαγή των τελευταίων εξελίξεων στην καρδιαγγειακή επιστήμη με βάση τον πληθυσμό για ερευνητές και κλινικούς ιατρούς. "Τα αποτελέσματά μας τονίζουν τη σημασία της πηγής και της ποσότητας των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων στη διατροφή. Πρέπει να τρώμε περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα από φυτικές πηγές και λιγότερα από ζωικές ", δήλωσε η Marta Guasch-Ferre, ερευνήτρια στο Harvard School T.H. Chan of Public Health στη Βοστώνη και μια από τους κύριους συντάκτες αυτής της μελέτης.
Τα μονοακόρεστα λίπη
Συνήθως είναι σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου και στερεοποιούνται όταν ψύχονται. Οι πηγές φυτικών μονοακόρεστων λιπαρών περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, τα αβοκάντο και πολλούς ξηρούς καρπούς και σπόρους. Οι πηγές των μονοακόρεστων λιπαρών με βάση τα ζωικά είδη περιλαμβάνουν τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα πουλερικά, τα κόκκινα κρέατα και τα ψάρια.
Στοιχεία μελέτης
Για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της κατανάλωσης μονοακόρεστων λιπαρών οξέων σε θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες αιτίες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από περισσότερες από 63.000 γυναίκες από το Nurse’s Health Study και σχεδόν 30.000 άνδρες από το Health Professionals Follow-Up. Και οι δύο μελέτες χρησιμοποίησαν στοιχεία από τα ολοκληρωμένα ερωτηματολόγια σχετικά με την συχνότητα κατανάλωσης διαφόρων τροφίμων που εκδίδονται κάθε τέσσερα χρόνια ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η σύνθεση των διατροφικών συνηθειών των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές ανέφεραν περισσότερους από 20.000 θανάτους κατά την παρακολούθηση των συμμετεχόντων, εκ των οποίων περίπου 4.588 σχετίζονταν με καρδιακές παθήσεις.
Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι:
- Υπήρχε χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου κατά 16% από οποιαδήποτε αιτία σε άτομα που βρέθηκαν ότι κατανάλωναν περισσότερα φυτικά μονοακόρεστα λίπη.
- Παρατηρήθηκε κατά 21% υψηλότερος κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε όσους είχαν υψηλότερη πρόσληψη ζωϊκών μονοακόρεστων λιπαρών.
- Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου θα μπορούσε ενδεχομένως να μειωθεί μεταξύ 10% και 15% εάν τα κορεσμένα λίπη, οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες ή τα trans-λίπη αντικατασταθούν από φυτικά μονοακόρεστα λιπαρά.
- Ο κίνδυνος καρδιοπαθειών θα μπορούσε ενδεχομένως να μειωθεί μεταξύ 24% και 26% εάν τα ζωικά μονοακόρεστα λιπαρά αντικατασταθούν με φυτικά, χρησιμοποιώντας ίσες ποσότητες θερμίδων.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους γνωστούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θανάτου, όπως π.χ. η εθνικότητα, οι συνήθειες καπνίσματος, το οικογενειακό ιστορικό των χρόνιων παθήσεων, η σωματική δραστηριότητα και οι παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Σημείωσαν επίσης ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται "με προσοχή" επειδή η μελέτη στηρίχθηκε σε όσα ανέφεραν οι συμμετέχοντες ως διατροφικές συνήθειες και επειδή όσοι καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες φυτικών τροφών θα μπορούσαν γενικότερα να είναι πιο συνειδητά προσεκτικοί με την υγεία τους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Φωτεινή Πουρνάρα