Παγκόσμια ημέρα διατροφής: Ιστορία, στόχοι, ασφάλεια και αλληλεγγύη!
Λιγότερη σπατάλη, καλύτερη διατροφή και υιοθέτηση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς πείνα. Οι επιλογές που κάνουμε σήμερα είναι ζωτικής σημασίας για ένα ασφαλές μέλλον των τροφίμων. Η 16η Οκτωβρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως μια ευκαιρία για τη συνειδητοποίηση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της αλληλεγγύης στον αγώνα κατά της πείνας.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής από το 1979 κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου για να τιμήσει την ίδρυση του Οργανισμού το 1945.
Ιστορία πίσω από την παγκόσμια ημέρα διατροφής
Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής ξεκίνησε αρχικά με μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που συγκάλεσε ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ για να συζητήσει ζητήματα σχετικά με τα τρόφιμα και τη γεωργία. Στην συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βιρτζίνια το 1943 συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι από περίπου 44 χώρες οι οποίοι συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια παγκόσμια οργάνωση για την καταπολέμηση διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή και τη γεωργία. Η οργάνωση σχηματίστηκε δύο χρόνια αργότερα στο Κεμπέκ του Καναδά και της δόθηκε το όνομα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων. Ο στόχος πίσω από αυτή την οργάνωση ήταν η εξάλειψη των προβλημάτων της πείνας και του υποσιτισμού μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης της αλυσίδας τροφίμων στον κόσμο.
Παρόλο που ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ιδρύθηκε το 1945, το βασικό σημείο για τον εορτασμό αυτού του γεγονότος ήρθε το 1979, χρονιά που ο υπουργός τροφίμων και γεωργίας της Ουγγαρίας Dr. Pal Romany διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο καθώς πρότεινε τον εορτασμό στη 20η σύνοδο του FAO και η πρότασή του έγινε δεκτή από τις χώρες μέλη. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε για την εκδήλωση ήταν η 16η Οκτωβρίου, ημερομηνία επετείου του FAO. Αν και ιδρύθηκε το 1979, τηρήθηκε για πρώτη φορά το 1981. Από τότε, ο εορτασμός της έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 150 χώρες ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη του FAO ή όχι.
Στόχοι για την εξάλειψη της πείνας
Η ξεχωριστή αυτή μέρα έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα παγκόσμια διατροφικά προβλήματα και να ενισχύσει την αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας. Είναι επίσης μια ημέρα που οι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούν ότι η τροφή αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Κάθε χρόνο από το 1981, η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων έχει ένα θέμα που βοηθά τους ανθρώπους να εστιάσουν την προσοχή τους σε μια συγκεκριμένη πτυχή της παγκόσμιας πείνας. Το θέμα για το 2018 είναι η εξάλειψη της πείνας (Zero Hunger). Mηδενική πείνα σημαίνει ότι όλοι πρέπει να συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος, όπου και αν βρίσκεται, έχει πρόσβαση στα ασφαλή, υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα που χρειάζεται.
Για να το επιτύχουμε, πρέπει να υιοθετήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, να συνεργαστούμε με άλλους, να μοιραστούμε τις γνώσεις μας και να είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο. Μετά από χρόνια, η πείνα στον κόσμο δυστυχώς είναι ξανά σε αύξηση. Σήμερα, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση FAO για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στην παγκόσμια αγορά. Οι συγκρούσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, οι οικονομικές δυσκολίες και η ταχεία αύξηση των επιπέδων του βάρους και της παχυσαρκίας αντιστρέφουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού. Το 70% των φτωχών στον κόσμο ζουν σε αγροτικές περιοχές όπου η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται από τη γεωργία, την αλιεία ή τη δασοκομία. Γι 'αυτό η εξάλειψη της πείνας απαιτεί μετασχηματισμό της αγροτικής οικονομίας.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ευκαιρίες για μεγαλύτερες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στη γεωργία, ενισχύοντας παράλληλα προγράμματα κοινωνικής προστασίας για τους ευάλωτους και συνδέοντας τους παραγωγούς τροφίμων με τις αστικές περιοχές. Οι μικροκαλλιεργητές πρέπει να υιοθετήσουν νέες, βιώσιμες γεωργικές μεθόδους για την αύξηση της παραγωγικότητας και του εισοδήματος. Η διασφάλιση της ανθεκτικότητας των αγροτικών κοινοτήτων απαιτεί μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον, που αξιοποιεί την δύναμη της τεχνολογικής καινοτομίας και δημιουργεί σταθερές και αμειβόμενες καλά ευκαιρίες απασχόλησης.
Φωτεινή Πουρνάρα
Φωτογραφία από τον χρήστη Alexander Mils στο Pexels