Ο χρόνος των γευμάτων μπορεί να επιδεινώσει τα καρδιαγγειακά προβλήματα
Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα των κακών διατροφικών συνηθειών όταν καθημερινά έχουμε έναν γρήγορο και ακατάστατο ρυθμό ζωής. Αλλά η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ και το να μην τρώμε κανονικό πρωϊνό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Μια νέα μελέτη από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό και τρώνε δείπνο αργά το βράδυ, δυσκολεύονται να ανακάμψουν μετά από μια καρδιακή προσβολή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τις δυο αυτές λανθασμένες διατροφικές συνήθειες ήταν έως και πέντε φορές πιο επιρρεπή σε άλλη μια καρδιακή προσβολή, πόνο στο στήθος ή ακόμη και σε θάνατο μέσα σε 30 ημέρες από την ημέρα που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά κάποιο σχετικό καρδιακό επεισόδιο.
Διαβάστε επίσης:
Η παράλειψη του πρωινού ενοχοποιείται για αυξημένη αθηροσκλήρωση
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 113 ασθενείς με μέση ηλικία τα 60 χρόνια που εμφάνισαν μια ιδιαίτερα σοβαρή μορφή καρδιακής προσβολής που ονομάζεται οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (STEMI). Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, το 58% δεν έτρωγε πρωινό, το 51% δειπνούσε αργά το βράδυ και το 41% είχε δυστυχώς και τις δύο κακές αυτές συνήθειες. «Ένας στους δέκα ασθενείς με STEMI πεθαίνει μέσα σε ένα χρόνο και η διατροφή είναι ένας σχετικά φθηνός και εύκολος τρόπος βελτίωσης της πρόγνωσης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Marcos Minicucci από το κρατικό Πανεπιστήμιο του Sao Paolo στη Βραζιλία. «Λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για καλή ζωή είναι να τρώει κανείς πρωϊνό σαν βασιλιάς. Ένα καλό πρωϊνό αποτελείται συνήθως από γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γιαούρτι και τυρί), υδατάνθρακες (ψωμί ολικής, δημητριακά) και φρούτα. Θα πρέπει να περιλαμβάνει το 15% έως 35% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης των θερμίδων».
Διαβάστε και αυτό:
Πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη κατά του διαβήτη
Ο Δρ. Minicucci σημείωσε ότι ως φαγητό αργά το βράδυ ορίζεται αυτό που καταναλώνεται λιγότερο από δύο ώρες μεταξύ του δείπνου και του ύπνου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωϊνό και δειπνούν αργά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι δύο αυτές διατροφικές συμπεριφορές συνδέονται ανεξάρτητα με φτωχότερα αποτελέσματα μετά από μια καρδιακή προσβολή, αλλά η συσσώρευση κακών συνηθειών θα κάνει τα πράγματα χειρότερα», δήλωσε. «Οι άνθρωποι που εργάζονται έως αργά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να τρώνε δείπνο αργά και στη συνέχεια να μην νοιώθουν πεινασμένοι το πρωί. Πιστεύουμε επίσης ότι η φλεγμονώδης ανταπόκριση, το οξειδωτικό στρες και η ενδοθηλιακή λειτουργία θα μπορούσαν να εμπλέκονται στη συσχέτιση μεταξύ των ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και των καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων». Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.
Φωτεινή Πουρνάρα