Όσοι καταναλώνουν συχνά σπιτικά γεύματα κινδυνεύουν λιγότερο από το διαβήτη
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα γεύματα στα εστιατόρια και κυρίως εκείνων των fast food, έχουν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το μέσο αριθμό θερμίδων ενός πιάτου σπιτικού φαγητού. Παράλληλα, κάθε φορά που τρώμε έξω, τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες. Οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες από το Πανεπιστήμιο Harvard, μας έδωσαν έναν ακόμη λόγο προκειμένου να επιλέγουμε το σπιτικό φαγητό.
Παρατηρείται παγκοσμίως μια τάση τα γεύματα που καταναλώνουμε, να μην προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το σπίτι. Είναι διαπιστωμένο ότι τα έτοιμα γεύματα και το fast food παρέχουν υπερβολικά πολλές θερμίδες αλλά ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του βάρους. Τα περιττά κιλά τεκμηριωμένα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν εστιάσει στο ρόλο του σπιτικού φαγητού στην πρόληψη του διαβήτη και/ή της παχυσαρκίας.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για 58.000 υγιών γυναικών που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Nurses' Health Study και πάνω από 41.000 υγιών αντρών από τη μελέτη Health Professionals Follow-up Study. Έπειτα από ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι
όσοι καταναλώνουν σπιτικό δείπνο 5-7 φορές την εβδομάδα έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν σπιτικό δείπνο μόνο 2 φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο.
Περαιτέρω μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε για τα άτομα που προετοίμαζαν περισσότερα από τα γεύματα της ημέρας στο σπίτι. Συνδυάζοντας το εύρημα αυτό με παλαιότερες μελέτες, προκύπτει ότι όσοι καταναλώνουν συχνά σπιτικά γεύματα κινδυνεύουν λιγότερο από το διαβήτη επειδή καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος τους μέσα στα όρια του φυσιολογικού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο και όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Geng Zong, «προσπαθήσαμε να αναλύσουμε τις διαφορές στη διατροφή των ανθρώπων και διαπιστώσαμε χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωση ζαχαρωδών αναψυκτικών και λιπαρών όταν έτρωγαν σπιτικό φαγητό. Επίσης, τα άτομα που έτρωγαν σπιτικό φαγητό ήταν συχνότερα πιο αδύνατοι». Όπως είναι γνωστό, η διατροφή είναι από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι επιστήμονες λοιπόν τονίζουν πως το σπιτικό φαγητό μπορεί να γίνει το όχημα για την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση της νόσου. Αρκεί οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν όρια. Χρειάζεται ισορροπία στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα προκειμένου το βάρος να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα και η συνολική υγεία του ατόμου σε καλή κατάσταση.