Η πραγματική έννοια της αποτοξίνωσης
Η ανάγκη να αποτοξινώσουμε τη ζωή μας είναι, για πολλούς από εμάς, παραπάνω από επιτακτική καθώς ο πολύ απαιτητικός καθημερινός ρυθμός που έχουμε, δυστυχώς, αποδεχθεί ως «σύγχρονη πραγματικότητα», μας έχει απομακρύνει από τον αληθινό εαυτό μας. Έχουμε λιγότερο χρόνο, περισσότερες ευθύνες, και γι’ αυτό κάνουμε συχνά λιγότερο υγιεινές επιλογές για το σώμα αλλά και το πνεύμα μας. Μήπως ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε ότι μπορεί να έχουμε δυσανεξία όχι μόνο σε κάποιες τροφές αλλά και σε κάποιες καταστάσεις ή και σε ανθρώπους;
Μήπως η λέξη "αποτοξίνωση" σας δυσαρεστεί και σας κάνει δύσπιστους και διστακτικούς; Θεωρείτε ότι σημαίνει μόνο στέρηση και προσπαθείτε να την αποφύγετε; Μήπως αυτό που χρειάζεται είναι να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο αποτοξίνωση και να συνειδοποιήσουμε ότι ίσως σημαίνει περισσότερο απεξάρτηση; Συχνά, όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας, κατηγορούμε τον εαυτό μας για τις μη υγιεινές επιλογές που κάνουμε, νοιώθουμε ντροπή ή θυμό ή, άλλες φορές, δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να προσπαθήσουμε. Τι θα συνέβαινε αν η αποτοξίνωση είχε να κάνει λιγότερο με το "εγώ πρέπει» και περισσότερο με το «εγώ μπορώ» και «εγώ θέλω να"; Αν αναμορφώναμε την ιδέα της αποτοξίνωσης ώστε να σημαίνει ότι προσθέτουμε κάτι παρά ότι αφαιρούμε; Η "ολιστική" άποψη του φαίνομαι, αισθάνομαι, κάνω το καλύτερο δυνατό και είμαι ο καλύτερος εαυτός μου, σημαίνει ότι φροντίζω το σύνολο του «εγώ» μου. Εδώ είναι όπου μπαίνει η δύναμη της επανασχεδίασης και του επαναπροσδιορισμού. Το φαγητό είναι κάτι πολύ σημαντικό και οι διαιτητικές αλλαγές μπορούν να προσφέρουν νόστιμες εναλλακτικές λύσεις, μετατρέποντας την αναγκαιότητα της αποτοξίνωσης σε υγιεινούςστόχους που μπορούν να μας αλλάξουν ολόκληρη τη ζωή.
Ενώ οι πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά μας, όταν είναι υγιή, αφαιρούν αποτελεσματικά τις τοξίνες, μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε αυτή τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης. Αλλά πρέπει να κοιτάξουμε και πέρα από την καθαρά σωματική πλευρά της αποτοξίνωσης. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με πολλές συναισθηματικές και ψυχικές τοξίνες. Το υπερβολικό άγχος-μια κοινή ψυχολογική τοξίνη- συνεισφέρει σε καρδιακές παθήσεις, προβλήματα πέψης κ.α., έχοντας συνέπειες για την ζωή μας, εξίσου σοβαρές με τις επιπτώσεις των φυσικών τοξινών. Όπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές επιλογές μας, θα πρέπει, παράλληλα, να απελευθερωθούμε από οτιδήποτε διανοητικό και συναισθηματικό μας δηλητηριάζει εσωτερικά.
Θυμηθείτε: οι τοξίνες δεν βρίσκονται μόνο στην ατμοσφαιρική ρύπανση ή στις φτωχές διατροφικές επιλογές. Θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα μέρη της ζωής μας, αξιολογώντας τι είναι τοξικό για τον καθένα μας όχι μόνο σε ό, τι τρώμε, αλλά και τι ή ποιός μας «τρώει». Όταν μέσα από διάφορες διατροφικές αλλαγές νοιώσουμε καλύτερα, θα μπορούμε να σκεφτόμαστε καθαρότερα και θα συνειδητοποιήσουμε τις αλλαγές που μας έκαναν να αισθανόμαστε και να είμαστε πιο υγιείς. Και σίγουρα θα βρούμε τη δύναμη να βάλουμε ένα τέλος και στις τοξικές σχέσεις, τις τοξικές επιλογές δουλειάς ή του τόπου που ζούμε και να βρούμε τη ζωή που πραγματικά μας αξίζει και μας κάνει ευτυχισμένους.