Η μεθεόρτια αποτοξίνωση μέσα από εύκολες και νόστιμες συνταγές
Οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι γεμάτες από αγάπη, χαρά, οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις αλλά, πολύ συχνά επίσης γεμάτη από πλούσια και βαριά εδέσματα. Διώξτε τις μεθεόρτιες ενοχές επιλέγοντας τις συνταγές που σας προτείνουμε για υγιεινά και νόστιμα γεύματα.
Τραγανή σαλάτα Detox
Eεξαιρετικά απλή συνταγή με νόστιμα φρέσκα λαχανικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και καταπολεμούν τις τοξίνες. Έχει τραγανή υφή και ιδιαίτερο dressing.
Υλικά για 5-6 μερίδες:
- 2 φλιτζάνια κουνουπίδι
- 2 φλιτζάνια μπρόκολο
- 1 φλιτζάνι κόκκινο λάχανο, χοντροκομμένο
- 1 φλιτζάνι καρότα, χοντροκομμένα
- 1-½ φλιτζάνια φρέσκο μαϊντανό
- 2 κοτσάνια σέλινο
- ½ φλιτζάνι αμύγδαλα
- ½ φλιτζάνι ηλιόσπορους
Για τη βινεγκρέτ:
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 2 κ.σ. μέλι
- ½ κ.γ.αλάτι
Ψιλοκόψτε τα λαχανικά με ένα κοφτερό μαχαίρι και προσθέστε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με τη βινεγκρέτ.
Για τη βινεγκρέτ: Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα βάζο με καπάκι και ανακινήστε τα να ενσωματωθούν καλά. Αφήστε το βάζο στο ψυγείο για μία ώρα πριν από τη χρήση.
Σούπα με κολοκύθα και φακές
Αν και δεν περιέχει κρέας, είναι μια πλούσια, υγιεινή και θρεπτική σούπα που μπορεί να σερβιριστεί ως γεύμα από μόνη της.
Υλικά για 4 μερίδες:
1 και ½κ. σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλες πατάτες, ψιλοκομμένες
4 1/2 κ.σ. κόκκινες φακές
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
1 κ. γ. ξερό δυόσμο
- ½ κ.γ. κύμινο
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- ½ φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας
- 5 φλιτζάνια νερό
- 2 κ.σ χυμό λεμονιού
- 2 κ. σ. σπόροι ροδιού για το γαρνίρισμα
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι για το γαρνίρισμα.
Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε για 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τις πατάτες , τις φακές, το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, το δυόσμο, το κύμινο και το αλάτι. Σοτάρετε για άλλα 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε τον πουρέ κολοκύθας και σοτάρετε για άλλα 3 λεπτά. Ρίξτε το νερό στην κατσαρόλα και σιγοβράστε για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ πολτοποιήστε τη σούπα μέχρι η υφή της να γίνει λεία. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και σιγοβράστε για άλλα 5 λεπτά. Εάν είναι πολύ πυκνή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο επιπλέον ζεστό νερό στη σούπα. Σερβίρετε σε μπολ και γαρνίρετε με ρόδια και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Σημείωση: Για τον πουρέ κολοκύθας, κόβετε την κολοκύθα σε κομμάτια, την ψήνετε με τη πλευρά της φλούδας να ακουμπά στο ταψί μέχρι να μαλακώσει και μετά την πολτοποιείτε.
Γλυκοπατάτες γεμιστές με σπανάκι
Αυτός ο συνδυασμός σοταρισμένων λαχανικών, γλυκοπατάτας, αβοκάντο, κρεμμυδιών με την ξεχωριστή vinaigrette από ταχίνι και κουρκουμά , είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να μαγειρέψετε για ένα ελαφρύ, θρεπτικό γεύμα με λαχανικά.
Υλικά για 1 μερίδα:
Για την γλυκοπατάτα:
- 1 μέτρια γλυκοπατάτα
- ½ κ.σ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
- 1 φλιτζάνι φύλλα baby σπανάκι
- 1 φλιτζάνι κατσαρό λάχανο κομμένο
- 1/4 αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
- λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι για γαρνίρισμα
- ψιλοκομμένο κόλιανδρο, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Για τη vinaigrette:
- 1 1/2 κ.γ. ταχίνι
- 1/4 κ.γ. κουρκουμάς
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
- 1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C. Πλένετε καλά την γλυκοπατάτα, τη σκουπίζετε και την τρυπάτε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Την τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο και την ψήνετε για 45 λεπτά-1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσει. Εν τω μεταξύ, φτιάξτε τη vinaigrette: χτυπήστε ελαφρά μαζί όλα τα υλικά και αλατοπιπερώστε. Μόλις η γλυκοπατάτα είναι έτοιμη τη βγάζετε από το φούρνο και την κόβετε στην μέση. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, το αλάτι και το πιπέρι καγιέν, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να μαραθούν λίγο. Σε κάθε μισό γλυκοπατάτας βάζετα τα μισά από τα σοταρισμένα λαχανικά, τους κύβους αβοκάντο, τα κρεμμυδάκια και τον κόλιανδρο. Περιχύνουμε με την vinaigrette και σερβίρουμε αμέσως.
Σαλάτα με κινόα, ψητό κοτόπουλο και cranberries
Υπάρχουν μέρες που πεινάμε πολύ και τότε οι ελαφριές σαλάτες λαχανικών δεν μας καλύπτουν. Αντί να υποκύψουμε σε κάποια… παρασπονδία, αυτή η super χορταστική και θρεπτική σαλάτα είναι η λύση.
Υλικά για 5-6 μερίδες:
- 3 μεγάλα στήθη κοτόπουλου (περίπου 2 κιλά).
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3/4 φλιτζανιού κινόα
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3/4 φλιτζανιού αποξηραμένα cranberries
- 3/4 φλιτζανιού αμύγδαλα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- 3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
- 1 κ.σ. μέλι
- 1/4 φλιτζανιού και 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γλ. αποξηραμένο φασκόμηλο
- αλάτι και πιπέρι
Το κοτόπουλο θα είναι πιο γευστικό αν το μαρινάρετε από την προηγούμενη. Κόβετε τα στήθη σε 3 λωρίδες το καθένα και τα τρίβετε με ψιλοκομμένο σκόρδο, φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι. Βάλτε τα σε ένα μπολ με 1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού και το ξίδι από κόκκινο κρασί. Καλύψτε τα και αφήστε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Ξεπλύντε και βάλτε την κινόα με 1 1/2 φλιτζάνια νερό σε μια κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Μετά από περίπου 15 λεπτά, η κινόα θα πρέπει να έχει απορροφήσει όλο το νερό και να είναι al dente. Αφήστε την να κρυώσει εντελώς σε ένα μπολ. Ψήστε το κοτόπουλο σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο. Μόλις το βγάλετε, τυλίξτε το αμέσως σε αλουμινόχαρτο για να παραμείνει ζουμερό. Χτυπήστε ελαφρά το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό ξύδι, το μέλι, τη 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και λίγο αλατοπίπερο σε ένα μπολ. Κόψτε το κοτόπουλο σε κύβους, ανακατέψτε το με την κινόα, τα cranberries, αμύγδαλα, τα κρεμμυδάκια και τη vinaigrette και σερβίρετε.