Τα προϊόντα σόγιας μπορεί να είναι το κλειδί για την υγεία της καρδιάς
Πρόσφατη μελέτη της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Pittsburgh ανακάλυψε ότι ένα μικροθρεπτικό συστατικό που προέρχεται από την πέψη της σόγιας μπορεί να ωφελήσει την καρδιακή υγεία κάποιων ατόμων όπως οι Ιάπωνες που καταναλώνουν προϊόντα σόγιας.
Ενώ η πλειοψηφία των Ιαπώνων ανδρών βιώνουν τα οφέλη της καλής καρδιακής λειτουργίας από την κατανάλωση τροφίμων από σόγια όπως το τόφου, το γάλα σόγιας, τα φασόλια edamame, το tempeh κ.α., δεν παρατηρείται το ίδιο σε λαούς όπως οι Αμερικανοί ή οι Ευρωπαίοι. Ο λόγος είναι η μικροχλωρίδα (τα βακτήρια) του εντέρου.
Το πανεπιστήμιο του Pittsburgh δημοσίευσε πρόσφατα στο British Journal of Nutrition μια μελέτη η οποία εξηγεί πώς τα βακτήρια του εντέρου μετατρέπουν μια σημαντική ισοφλαβόνη της σόγιας σε ένα μεταβολίτη γνωστό ως εκουόλη, που με τη σειρά του προστατεύει από την ασβεστοποίηση της στεφανιαίας αρτηρίας. Τα τρόφιμα σόγιας αποτελούν τη βάση της ασιατικής διατροφής, σε αντίθεση με τους δυτικούς πληθυσμούς που καταναλώνουν περιορισμένες ποσότητες. Οι ερευνητές μπόρεσαν να κατανοήσουν καλύτερα τη βιοχημεία του πώς τα τρόφιμα της σόγιας καθώς και άλλα φυτικά τρόφιμα προστατεύουν το σώμα από τη στεφανιαία νόσο. Κάτι που φαίνεται ότι δεν συμβαίνει για τους κατοίκους της Δύσης.
Η συγκεκριμένη μελέτη στην οποία συμμετείχαν και Ιάπωνες ερευνητές, διαπίστωσε ότι μια σαφής πλειοψηφία των Ασιατών έχουν εντερικά βακτήρια ικανά να μεταβολίζουν την ισοφλαβόνη daidzein της σόγιας σε εκουόλη. Μελέτες σε πιθήκους αποδεικνύουν σαφώς τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες των ισοφλαβονών, σημειώνοντας ότι όλοι οι πίθηκοι παράγουν εκουόλη. Επιπλέον, η έρευνα παρατήρησε ότι στις χώρες της Ασίας έχει καταγραφεί σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ισοφλαβονών σόγιας και της συχνότητας εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου. Μια πρόσφατη ελεγχόμενη μελέτη που επικεντρώθηκε στην επίδραση των διατροφικών ισοφλαβονών στην αθηροσκλήρωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, απέτυχε να δείξει όφελος, αυξάνοντας τα ερωτήματα σχετικά με τις διαφορές στην βιοχημεία των εντέρων των λαών. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Pittsburgh υπέθεσαν, και τελικά απέδειξαν ότι η φυσική ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργήσει εκουόλη από ισοφλαβόνες σόγιας ήταν το κλειδί και περιλαμβάνει διάφορες μορφές των βακτηρίων του εντέρου.
Τα άτομα που είναι σε θέση να παράγουν εκουόλη, αποκομίζουν μεγαλύτερα κλινικά οφέλη από τα προϊόντα σόγιας από ό, τι τα άτομα που δεν μπορούν να την παράξουν, σημειώνει η μελέτη. Οι ασιατικοί πληθυσμοί το κάνουν σε ποσοστό 50% έως 70% σε αντίθεση με τους δυτικούς που εμφανίζουν ένα ποσοστό της τάξης του 20%-30%. Η μελέτη δείχνει ότι η εκουόλη παρά οι ισοφλαβόνες της σόγιας, έχει την προστατευτική επίδραση ενάντια στις καρδιακές παθήσεις για βιοχημικούς λόγους που τώρα είναι καλύτερα κατανοητοί.
Τα άτομα που παρήγαγαν εκουόλη είχαν σημαντικά χαμηλότερη ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών - επίπεδα πλάκας στις αρτηρίες- δήλωσε ο Akira Sekikawa , αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε μελλοντική έρευνα από μια τυχαία κλινική δοκιμή. Ωστόσο, αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Παραμένει άγνωστο, το γιατί υψηλότερο ποσοστό των Ασιατών παράγουν εκουόλη όπως και το κατά πόσο τα υψηλότερα επίπεδα των επιπέδων κατανάλωσης σόγιας είναι ένας παράγοντας». Ο Sekikawa και η ομάδα του ψάχνουν χρηματοδότηση για μια ευρύτερη επιστημονική μελλοντική μελέτη αλλά και κλινικές δοκιμές ώστε να επεκτείνουν τα ευρήματά τους και να εξετάσουν την επίδραση της λήψης εκουόλης σε διάφορες ασθένειες.