Τα μη γαλακτοκομικά και φυτικής προέλευσης γάλατα ενέχουν τον κίνδυνο έλλειψης ιωδίου
Τα εναλλακτικά ροφήματα του αγελαδινού γάλακτος - όπως το γάλα αμυγδάλου ή σόγιας – μπορεί να προσφέρουν λύσεις σε όσους παρουσιάζουν δυσανεξία, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σχετίζονται με τα αυξανόμενα χαμηλά επίπεδα ιωδίου κυρίως στις γυναίκες, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Το αγελαδινό γάλα φαίνεται να μην είναι «της μόδας» στις μέρες μας ενώ οι πωλήσεις σόγιας, αμυγδάλου και άλλων υποκατάστατων του γάλακτος αυξάνονται κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το ιώδιο που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο και ότι ο οργανισμός τους χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα από αυτό καθημερινά. Το ιώδιο απαιτείται για τη λειτουργία των ορμονών του θυρεοειδούς, οι οποίες βοηθούν στην διατήρηση των κυττάρων και του μεταβολικού ρυθμού σε υγιή επίπεδα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών, κυρίως όσο βρίσκονται στη μήτρα. Τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλά επίπεδα αυτών των ορμονών (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να έχουν μαθησιακές δυσκολίες στη μετέπειτα ζωή. Μια χαμηλή πρόσληψη ιωδίου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει τον θυρεοειδή - που διέπει το μεταβολισμό σας - να εργάζεται σκληρότερα. Εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας ιωδίου από το γάλα είναι τα κορίτσια σχολικής ηλικίας και οι έγκυες γυναίκες.
Το αγελαδινό γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ιωδίου και ένα ποτήρι (200γραμ.) παρέχει περίπου 70 μικρογραμμάρια, ένα σημαντικό ποσοστό από τα 150 μικρογραμμάρια που συνιστώνται καθημερινά στους ευρωπαίους ενήλικες. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Surrey που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων δεν διαθέτει επαρκή επίπεδα ιωδίου, προσφέροντας μόνο γύρω στο 2% σε σύγκριση με αυτά του αγελαδινού γάλακτος. Γάλα από αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, καρύδα, ρύζι, σόγια, βρώμη κ.α. περιλαμβάνονται στη λίστα για όσους έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, προσφέροντας πολλές επιλογές. Όμως η πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Surrey, έβαλε στο τραπέζι των εναλλακτικών αυτών και το θέμα της έλλειψης ιωδίου.
Η Margaret Rayman, καθηγήτρια Διατροφικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: "Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ανάγκη για αυτό το ζωτικό διατροφικό μέταλλο και είναι σημαντικό όσοι καταναλώνουν εναλλακτικά ροφήματα γάλακτος να αντιληφθούν ότι δεν θα αντικαταστήσουν το ιώδιο από το αγελαδινό γάλα που είναι η κύρια πηγή ιωδίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες και όσες σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη». Η Dr Sarah Bath, Λέκτορας Δημόσιας Διατροφικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Surrey και διαιτολόγος, ανέφερε επίσης: «Χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο εναλλακτικά ροφήματα ως υποκατάστατα του αγελαδινού γάλακτος για διάφορους λόγους που προφανώς περιλαμβάνουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα των αγελάδων. Όμως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά δεν εμπλουτίζονται με ιώδιο και η περιεκτικότητά τους σε αυτό είναι πολύ χαμηλή».
Αν αποφεύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε ιώδιο από άλλες διαιτητικές πηγές όπως το άσπρο ψάρι, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, το κρέας, το ψωμί και τα φύκια. Τα τελευταία θα πρέπει να καταναλώνονται το πολύ μια φορά την εβδομάδα λόγω του ότι περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ιωδίου.
Φωτεινή Πουρνάρα