Ινδία: η απειλή στο ελαιόλαδο
Έχετε ακουστά την ετικέτα «Raj Olive Oil»; Σίγουρα όχι. Πρόκειται για μία εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου στο Rajasthan της Ινδίας. Καλά διαβάσατε, η Ινδία, της οποίας οι ανάγκες σε ελαιόλαδο ολοένα και αυξάνονται και αποτελεί μία εξαιρετική αγορά για τα ελληνικά και όχι μόνο προϊόντα, ετοιμάζεται να προχωρήσει δυναμικά στην εμπορική παραγωγή του ελαιολάδου.
Πρόκειται για ένα μέρος του σχεδίου της Ινδίας να γίνει ένας από τους κορυφαίους εμπόρους του προϊόντος αυτού και να ανταγωνιστεί την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Η εταιρεία αντιπρόσωπος που έχει αναλάβει την καλλιέργεια της ελιάς του Rajasthan είναι μια εταιρεία που χρηματοδοτείται από το ινδικό κράτος για να οδηγήσει το έργο, ανακοίνωσε ότι έχουν φυτευτεί από το 2008 περισσότερα από 144.000 ελαιόδεντρα σε 260 εκτάρια γης. Ο τόπος του Rajasthan, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μακρά, ξηρά καλοκαίρια και σύντομους χειμώνες, έχει τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια της ελιάς. Σημειώνεται ότι ζητήθηκε η βοήθεια του Ισραήλ από την Ινδία για την καλλιέργεια των ελαιοδέντρων, εξαιτίας της ομοιότητας των κλιματικών συνθηκών ανάμεσα στο Rajasthan και το Ισραήλ.
Η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες για την καλλιέργεια του ελαιοδέντρου και η επιφάνειά της είναι σε μέγεθος, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, η οποία κατέχει την τρίτη θέση στον κατάλογο των παραγωγών της ελιάς.
Ένα πολύ εξελιγμένο διυλιστήριο εξοπλισμένο με τα κατάλληλα μηχανήματα θα είναι έτοιμο σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για την επεξεργασία του ελαιόλαδου. Η ιδέα είναι να επωφεληθούν στο Rajasthan από την αυξημένη ζήτηση που έχει στην τοπική αγορά το λάδι της ελιάς και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε εξαγωγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοένα και περισσότεροι Ινδοί ενημερώνονται για την υψηλή διατροφική αξία και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού το ελαιόλαδο, όπως είναι η μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος, η αποφυγή εκδήλωσης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή ορισμένων μορφών καρκίνου.
Με βάση τα παραπάνω, δεν θα ήταν υπερβολή να γραφτεί ότι οι Μεσογειακές χώρες της Ευρώπης γενικότερα και η Ελλάδα ειδικότερα, πρόκειται να δεχθούν ένα εξαιρετικά βαρύ πλήγμα στις εξαγωγές ενός προϊόντος που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της αγροτικής τους παραγωγής.