BBQ με διαφορετικά λαχανικά
Η σχάρα στο barbeque δεν είναι χώρος αποκλειστικά για τις μπριζόλες, τα μπιφτέκια, και τα λουκάνικα. Μπορείτε να εντυπωσιάσετε γευστικά τους φίλους σας ψήνοντας λαχανικά, και μάλιστα όχι μόνο τα αναμενόμενα μανιτάρια, κολοκύθια ή πιπεριές, αλλά και κάποια που κανείς δεν θα περίμενε να τα δει εκεί.
Μάλιστα, πέρα από το γευστικό αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει χορτοφάγους και κρεατοφάγους, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα πρέπει να τα δοκιμάσετε. Παραθέτουμε μερικά από τα λαχανικά που θα μπορούσατε να ψήσετε στο barbeque ή στο grill του φούρνου σας :
Σπαράγγια
Αφού αφαιρέσετε τα σκληρά άκρα τους, με το χέρι ή με ένα μαχαίρι, τα λαδώνετε με ένα πινέλο και τα αλατοπιπερώνετε ελαφρώς. Τα βάζετε στην φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να γίνουν ελαφρώς τρυφερά, και τα σερβίρετε βρέχοντας τα με λεμόνι και ραντίζοντάς τα με τριμμένη παρμεζάνα. Τα σπαράγγια είναι καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμινών Α, C, Ε, και Κ, καθώς και γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αποτοξινωτικού που προκαλεί την κατάρρευση των καρκινικών κυττάρων και των ελευθέρων ριζών.
Γλυκοπατάτες
Τις βράζετε πρώτα με την φλούδα τους για περίπου 20 λεπτά, και αφού κρυώσουν τις κόβετε σε λεπτές φέτες (πάχους περίπου 2 εκατοστών) με προσοχή να μην διαλυθούν. Τις αλείφετε με λάδι και τις αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε φρέσκο δενδρολίβανο και τις ψήνετε μέχρι να αποκτήσουν τα σημάδια της σχάρας. Περιέχουν καροτενοειδή τα οποία βοηθούν στην σταθεροποίηση του επίπεδου σακχάρου στο αίμα και ενισχύουν τον μεταβολισμό. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι καλές επίσης στην αντιμετώπιση χρονίων φλεγμονωδών παθήσεων όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτις.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Αφαιρείτε τον μίσχο και τα κόβετε στην μέση. Τα βάζετε στον ατμό ή τα βράζετε για 3 λεπτά. Αφού τα στραγγίξετε και τα στεγνώσετε τελείως από το νερό, τα βρέχετε σε ένα μείγμα λαδιού, μπαλσάμικου, αλατιού και πιπεριού, μέχρι να σχηματιστεί γύρω τους ένα περίβλημα. Τα σουβλίζετε και τα ψήνετε μέχρι να σκουρήνουν απ’ όλες τις πλευρές. Είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες που οφείλονται στις γλυκοζινολικές τους ουσίες που μεταβολίζονται σε ισοθειοκυανάτες.
Λάχανο
Κόψτε το στα τέσσερα και αφαιρέστε τα σκληρά μέρη. Αλείψτε το με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Κρατώντας τα κομμάτια του λάχανου με πρόσωπο προς τα πάνω ώστε να μην χυθεί ο χυμός του λεμονιού, τα τοποθετείτε στο πιο κρύο μέρος της σχάρας, και τα αφήνετε εκεί για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να καρβουνιάσουν ελαφρώς τα εξωτερικά φύλλα και να μαλακώσει αισθητά το εσωτερικό. Αν η σχάρα σας έχει σκέπασμα, κρατείστε την κλειστή. Έχει την ικανότητα να μειώνει την χοληστερόλη, περιέχει φυτικές ίνες και παρέχει προστασία από τον καρκίνο. Το μωβ λάχανο είναι πλούσιο και σε ανθοκυανίνες, ουσίες γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.
Κουνουπίδι
Αφαιρέστε το σκληρό μίσχο και κόψτε το κουνουπίδι σε μικρές φέτες. Βουτήξτε τις σε λάδι, αλάτι, πιπέρι, κίμινο και πιπεριά τσίλι. Βάλτε τις φέτες στην φωτιά, κλείστε το καπάκι (αν υπάρχει) και αφήστε τα για 15 περίπου λεπτά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, K, και φυλλικό οξύ. Έχει αποτοξινωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Μαρούλι
Αφαιρέστε τα χαλαρά φύλλα και το σκούρο κομμάτι του μίσχου, προσέχοντας να μείνει ανέπαφος ο μίσχος ώστε να διατηρεί τα υπόλοιπα φύλλα μαζί. Ετοιμάστε μια vinaigrette της αρεσκείας σας, ή αναμίξτε λάδι, ξύδι από κόκκινο κρασί, ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο και λίγο αλάτι και πιπέρι. Αλείψτε την καρδιά του μαρουλιού με την vinaigrette και τοποθετείστε την σε δυνατή φωτιά. Ψήστε μέχρι να σκουρήνουν απ’ όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς τες ανά ένα-δύο λεπτά. Τις σερβίρετε όπως έχουν ή τις κόβετε σε σαλάτα. Το μαρούλι περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο και σίδηρο, ενώ είναι πλούσιο σε β-καροτένη και βιταμίνη Κ. Περιέχει επίσης πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά.