Το μαγικό ραβδάκι της κολοκύθας στην διατροφή μας
Eκτός του ότι είναι ένα από τα κατεξοχήν φθινοπωρινά λαχανικά που νοστιμεύει με ξεχωριστό τρόπο αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές, αποτελεί και ασπίδα προστασίας για την υγεία. Τόσο οι σπόροι όσο και η σάρκα της είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών και άλλων θρεπτικών στοιχείων, είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και δεν περιέχει κορεσμένα λίπη ή χοληστερόλη.
Curcubita maxima είναι η επίσημη ονομασία της και μας έρχεται από τις τροπικές ζώνες της Νότιας Αμερικής. Στην Ευρώπη, όπως άλλωστε και στην Κίνα, η κολοκύθα έφτασε χάρη στους Πορτογάλους εξερευνητές κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, μαζί της ταξίδεψαν κι άλλες κολοκύθες της ίδιας οικογένειας. Η ιστορία της ξεκινά μερικές χιλιάδες χρόνια πριν με τους Ίνκας να την εντάσσουν στη διατροφή τους την προκολομβιανή εποχή πολύ νωρίτερα από τους κατοίκους των ευρωπαϊκών χωρών. Οι σπόροι ηλικίας 7000 ετών που βρέθηκαν στο Μεξικό επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία. Σε ελληνικό έδαφος τα τελευταία χρόνια η νεροκολοκύθα και κυρίως η γλυκιά κολοκύθα καλλιεργούνται πιο συστηματικά. Η διάκριση των ανήκει στον σπουδαίο βοτανολόγο Charles Naudin (1815-1899) γιατί αυτός πρώτος γύρω στα 1860 ταξινόμησε περίπου είκοσι είδη κολοκύθας.
Η θρεπτική της αξία είναι αδιαμφισβήτητη μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν το νευρικό σύστημα, καθώς και β καροτένιο (σε αυτό οφείλει και το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα της) που στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κατά της γήρανσης και συμβάλλει στην καλή των ματιών . Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος στην κολοκύθα, την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Περιέχει επίσης μέταλλα όπως κάλιο το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και για τη μυϊκή λειτουργία, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και φώσφορο που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι ακόμα σημαντική πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αυξάνουν ταχύτερα το επίπεδο του κορεσμού. Οι βιταμίνες C και Ε καθώς και το φυλλικό οξύ συμπληρώνουν την ομάδα των ευεργετικών για τον οργανισμό συστατικών της. Σημειώστε επίσης ότι δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Οι προστατευτικές ενώσεις που υπάρχουν στους σπόρους κολοκύθας και ονομάζονται φυτοστερόλες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη.
Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην υπνηλία και επίσης, συμβάλει στην έκκριση της σεροτονίνης, έναν νευροδιαβιβαστή που σας βοηθά να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε.
Μπορούμε να τη συντηρήσουμε έως και 6 μήνες, αφού το σκληρό της κέλυφος την κάνει ιδιαίτερα ανθεκτική. Οι αρχαίοι Κινέζοι, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν το κέλυφός της ως μέρος αποθήκευσης των φαρμάκων και των βοτάνων.