Τα γιαπωνέζα εναλλακτικά φασόλια edamame
Tα φασόλια με το εξωτικό όνομο edamame είναι τα φρέσκα πράσινα φασολάκια στο λοβό του φυτού της σόγιας. Ιδιαίτερα δημοφιλή στην ασιατική κουζίνα κυρίως στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα, καλλιεργούνται ως πηγή τροφής για χιλιάδες χρόνια και έχουν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και στο δυτικό κόσμο.
Ιδανική επιλογή όχι μόνο για τους χορτοφάγους και τους vegans αλλά και όσους προσέχουν τη διατροφή τους λόγω των λίγων λιπαρών και της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη σόγιας, προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό.
Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά για τη λέξη edamame σημειώνεται το 1275 μ.Χ., όταν ο Ιάπωνας μοναχός Nichiren έγραψε ένα σημείωμα ευχαριστώντας έναν ενορίτη για τα edamame που είχε αφήσει στο ναό ως δώρα. Τα ιδιαίτερα αυτά φασολάκια μας φέρνουν στο νου τα φρέσκα πράσινα κουκιά που απολαμβάνουμε την άνοιξη, μόνο που αυτά πρέπει να τα βράσουμε στον ατμό ή να τα σοτάρουμε πριν τα προσθέσουμε στις σαλάτες ή το ρύζι, τα μετατρέψουμε σε νόστιμο dip ή απλά, τα δοκιμάσουμε, όπως συνηθίζετε στην πατρίδα τους, σκέτα με αλάτι ως snack. Tα βρίσκουμε συνήθως κατεψυγμένα σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και ethnic παντοπωλεία και ως ορεκτικό, στους καταλόγους των περισσοτέρων sushi bars και πολυασιατικών εστιατορίων. Η διαφορά μεταξύ των φασολιών σόγιας και των edamame βρίσεκται στο επίπεδο της ωριμότητας των σπόρων. Τα φασόλια σόγιας είναι συλλέγονται ώριμα, ενώ τα edamame όταν είναι ακόμα μικρά και μαλακά.
Μισό φλιτζάνι φασόλια edamame χωρίς το λοβό (ή 1 φλιτζάνι με το λοβό) περιέχουν:
- 120 θερμίδες
- 9 γραμμάρια ινών
- 2,5 γραμμάρια λίπους
- 1,5 γραμμάρια πολυακόρεστα λιπαρά (0,3 γραμμάρια φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων)
- 0,5 γραμμάριο μονοακόρεστων λιπαρών
- 11 γραμμάρια πρωτεΐνης
- 13 γραμμάρια υδατανθράκων
- 15 mg νατρίου
- 10% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C
- 10% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης σιδήρου
- 8% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης Α
- 4% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης ασβεστίου
Αλλά είναι τα edamame μια υγιεινή τροφή; Τα τρόφιμα σόγιας είναι αμφιλεγόμενα για πολλούς. Μερικοί αποφεύγουν την κατανάλωση σόγιας σε τακτική βάση, εν μέρει επειδή μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς ή γιατί μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργίες. Αν τα έχετε δοκιμάσει και σας αρέσουν, προτιμήστε πάντα τα βιολογικά και μαγειρεμένα και απολαύστε τα μέτρο.
Τα edamame και η σόγια παρουσιάζουν πολλά οφέλη για την υγεία:
Καθώς είναι μια πλούσια πηγή πλήρους πρωτεΐνης, βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και ως πηγή πρωτεΐνης στη θέση του κρέατος, ενισχύουν τα καρδιαγγειακά οφέλη. Η υγεία της καρδιάς ενισχύεται περαιτέρω από το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Κ που περιέχουν. Τα λίπη του είναι βασικά μονο- και πολυακόρεστα καθώς και ωμέγα-3 και 6 λιπαρά οξέα που, ως γνωστόν, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα edamame περιέχουν σημαντική ποσότητα διαιτητικών ινών, που δρουν ευεργετικά στη ρύθμιση του επιπέδου της χοληστερόλης στο σώμα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η πρωτεΐνη σόγιας και οι φυτικές ίνες περιορίζουν την πείνα, δίνοντας μια αίσθηση πληρότητας. Οι ισοφλαβόνες που υπάρχουν στα προϊόντα σόγιας και τα edamame, έχουν επίσης παρατηρηθεί ότι μειώνουν το επίπεδο της χοληστερόλης. Οι ισοφλαβόνες αλλά και οι σαπωνίτες που επίσης βρίσκονται στα edamame είναι αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τις επιπτώσεις των επιβλαβών ελεύθερων ριζών. Το ασβέστιο στη σύνθεσή τους βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και την ανάπτυξη ισχυρών, υγιών οστών και δοντιών.