Γαϊδουράγκαθο, το νέο αντικαρκινικό φάρμακο για το συκώτι.
Σύμφωνα με μελέτες, το γαϊδουράγκαθο αυτό το αυτοφυές φυτό, μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα του ήπατος αναστέλλοντας την είσοδο των βλαβερών τοξινών, ή αφαιρώντας αυτές από τα κύτταρα του. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, διατηρώντας την υγεία και την ενέργεια του σώματος, ενώ αποτελεί νούμερο ένα αντιγηραντικό του δέρματος.
Το δραστικό συστατικό, είναι το silymarin το οποίο είναι γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητές του. Αυτή η ουσία, η οποία στην πραγματικότητα αποτελείται από μια ομάδα ενώσεων, η οποία βοηθούν στην αποκατάσταση των κυττάρων του ήπατος, που έχουν καταστραφεί από αλκοόλ ή άλλες τοξικές ουσίες, διεγείροντας την πρωτεϊνική σύνθεση.
Μια μελέτη ιδίως που αφορούσε εργαζόμενους, που εκτίθενται σε τοξικές χημικές ουσίες για 5-20 χρόνια, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη συνολική λειτουργία του ήπατος, ύστερα από κατανάλωση του γαϊδουράγκαθου για 30 ημέρες. Ωστόσο στο Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ διαπίστωσαν, ότι σταματά τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν, μειώνοντας έτσι το χρόνο ζωής τους και μειώνοντας την παροχή αίματος στους όγκου, ενώ μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Κέντρο Καρκίνου απέδειξαν, οτι μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του δέρματος και τη φωτογήρανση. Το γαϊδουράγκαθο έχει βρεθεί αποτελεσματικό και για άλλους τύπους καρκινικών κυττάρων, όπως του προστάτη, του πνεύμονα, του συκωτιού και του καρκίνου του δέρματος.
Η δράση του δεν περιορίζεται μόνο σαν αντικαρκινικό αλλά έχει και ευεργετικές ιδιότητες στον διαβήτη τύπου 2 και στην χοληστερίνη, μειώνοντας την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.
Το γαιδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο ως αντικαρκινικό και αντιγηραντικό, αλλά και προληπτικά αυξάνοντας τα ηπατικά ένζυμα, παράλληλα βοηθάει στην αποτοξίνωση και εμποδίζει τις παρενέργειες των φαρμάκων όχι μόνο στο συκώτι αλλά και στα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Είμαστε πολύ τυχεροί λοιπόν, αφού η ελληνική φύση παρέχει άφθονες ποσότητες του συγκεκριμένου αυτοφυούς φυτού, μπορούμε να αρχίσουμε το μάζεμα, το καθάρισμα, το βράσιμο και έχουμε ένα ευεργετικό, ευχάριστο ρόφημα.