Αυξάνονται τα ποσοστά διατροφικών διαταραχών στις μεσήλικες γυναίκες
Οι συζητήσεις σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές σε νεότερες γυναίκες, ιδιαίτερα στις έφηβες, αποτελεί φλέγον θέμα εδώ και χρόνια. Αλλά αυτό που πολλές από αυτές τις συζητήσεις δεν έχουν συμπεριλάβει, είναι η αύξηση του αριθμού των γυναικών ηλικίας 40 και πάνω που έχουν διαγνωστεί με αυτές τις διαταραχές. Για πρώτη φορά, πρόσφατα η βουλιμία και η νευρική ανορεξία των μεσήλικων γυναικών μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.
Η νέα έρευνα, που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την οποία σας παρουσιάζει το itrofi.gr, δείχνει ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας έχουν επίσης εκτεθεί σε διατροφικές διαταραχές. Η μελέτη διερεύνησε γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 40 και 50, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν παρουσιάζουν αυτές τις διαταραχές μόνο οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που έχει αναλύσει τις διατροφικές συνήθειες και τις συναφείς διαταραχές στις ώριμες γυναίκες και τα αποτελέσματα έχουν ανησυχήσει διατροφολόγους και επιστήμονες της υγείας.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine, μελέτησε 5.320 γυναίκες, από τις οποίες το 3% βρέθηκε με ενεργή διατροφική διαταραχή. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αφορούν μεσήλικες γυναίκες και όχι εφήβους. Οι διατροφικές διαταραχές σχετίζονται κυρίως με την αρχή της ενηλικίωσης των γυναικών, συνεπώς το 3% του ώριμου πληθυσμού στην ηλικιακή αυτή ομάδα αποτελεί λόγο ανησυχίας όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Περίπου 15,3% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι έπασχαν από μια διατροφική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους και το 3,6% ανέφερε ενεργό διατροφική διαταραχή την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον, λιγότερο από το 30% των γυναικών που ερωτήθηκαν και ανέφεραν ότι είχαν διατροφικές διαταραχές στο παρελθόν, είχαν συμβουλευθεί ειδικό για το θέμα αυτό ή πήραν κάποια θεραπεία για την κατάστασή τους.
«Πολλές από τις γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη μας είπαν ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που μίλησαν για τις διατροφικές δυσκολίες τους, έτσι γίνεται κατανοητό γιατί πολλές γυναίκες δεν ζητούν βοήθεια. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν κάποια εμπόδια στην πρόσβαση της υγειονομικής περίθαλψης ή λόγω της έλλειψης ενημέρωσης στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας», υποστήριξε η Dr. Nadia Micali, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας. Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης τους πιθανούς παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των ποσοστών των διατροφικών διαταραχών, όπως τα ευτυχισμένα ή όχι παιδικά χρόνια, αν οι γονείς είναι χωρισμένοι, πιθανή σεξουαλική κακοποίηση αλλά και διάφορα άλλα σημαντικά γεγονότα της ζωής.
Σύμφωνα με την Dr.Micali, μια δυστυχισμένη παιδική ηλικία συνδέεται με μια σειρά από διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η υπερφαγία, ενώ ένα διαζύγιο των γονιών προκαλεί συχνά με νευρική ανορεξία. Επιπλέον, η σεξουαλική κακοποίηση και ο φόβος της απόρριψης είναι επίσης παράγοντες που συμβάλλουν και προωθούν όλες τις διατροφικές διαταραχές.