Πολλά αναψυκτικά και καφεϊνούχα ποτά; Λιγότερα «όνειρα γλυκά»
Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται περισσότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ, καταναλώνουν πολύ περισσότερα ζαχαρούχα και καφεϊνούχα ποτά από αυτούς που απολαμβάνουν επτά ή οκτώ ώρες ύπνου, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν τα συγκεκριμένα ποτά προκαλούν αϋπνίες, ή αν ο μη ποιοτικός ύπνος κάνει τους ανθρώπους να αναζητούν ζάχαρη και καφεΐνη.
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η βελτίωση του ύπνου θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Η ομάδα των επιστημόνων ανέλυσε στοιχεία από σχεδόν 19.000 Αμερικανούς ενήλικες. Όσοι κοιμόντουσαν τακτικά πέντε ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ, κατανάλωναν 21% περισσότερα ζαχαρούχα και καφεϊνούχα ποτά όπως αναψυκτικά και ενεργειακά ροφήματα, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα. Όσοι κοιμόντουσαν τακτικά έξι ώρες, έπιναν 11% περισσότερο από τα συγκεκριμένα ποτά από εκείνους που απολάμβαναν περισσότερο ύπνο.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αν τα ζαχαρούχα ποτά κάνουν τους ανθρώπους να κοιμούνται λιγότερο, ή αν η στέρηση ύπνου τους οδηγεί να καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη και καφεΐνη ώστε να μένουν ξύπνιοι. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι και τα δύο θα μπορούσαν να είναι αλήθεια. Όπως ανέφερε ο Aric Prather, επικεφαλής της ομάδας έρευνας και επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια : «όσοι κοιμούνται λίγες ώρες μπορεί να αναζητήσουν καφεΐνη και ζαχαρούχα αναψυκτικά για να αυξήσουν την εγρήγορση και να ξορκίσουν την ημερήσια υπνηλία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η κατανάλωση αυτών των ποτών επηρεάζει τις συνήθειες ύπνου, ή αν οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται πολύ οδηγούνται στο να τα καταναλώνουν. Δυστυχώς, τα δεδομένα της παρούσας μελέτης, δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε συμπεράσματα για την αιτία και το αποτέλεσμα».
«Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει ένας φαύλος κύκλος αλληλεπίδρασης, όπου τα ζαχαρούχα ποτά και η απώλεια ύπνου ενισχύουν το ένα το άλλο, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να κόψουν την ανθυγιεινή συνήθεια της ζάχαρης. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η βελτίωση του ύπνου των ανθρώπων θα μπορούσε ενδεχομένως να τους βοηθήσει να ξεφύγουν από αυτόν τον φαύλο κύκλο και να περιορίσουν την πρόσληψη ζάχαρης που όπως ξέρουμε, συνδέεται με διάφορες μεταβολικές ασθένειες», πρόσθεσε ο Prather. Να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ της ποσότητας του ύπνου και της κατανάλωσης χυμού, τσαγιού ή αναψυκτικών διαίτης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health.
Πολυάριθμες προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση ποτών με ζάχαρη με το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα ασθενειών που συμπεριλαμβάνει το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και το υπερβολικό σωματικό λίπος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικό νόσημα. Πρόσφατα, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τους δύο αυτούς παράγοντες με παιδιά σχολικής ηλικίας, δείχνοντας ότι τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο είναι πιθανότερο να πίνουν αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατέληξε ο Prather.