Συνθετική "γλώσσα" μπορεί να ανιχνεύσει ουίσκι «μπόμπες»
Επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνητή "γλώσσα" που μπορεί να ξεχωρίσει εάν ένα ουίσκι είναι «μπόμπα». Η «γλώσσα» αυτή αποτελείται από συστοιχίες αισθητήρων που μπορούν όχι μόνο να διακρίνουν δύο σχεδόν ταυτόσημα δείγματα ουίσκι αλλά και να προσδιορίσουν μερικές από τις βασικές ιδιότητές του όπως την ποσότητα της βύνης, την ηλικία και τη χώρα προέλευσης.
Το ουίσκι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη Σκωτία και το παλαιότερο αποστακτήριο πήρε άδεια το 1775. Από τότε, τα σκωτσέζικα αλλά και τα άλλα ουίσκι έγιναν δημοφιλή και σήμερα υπάρχουν αμέτρητα ουίσκι διαφορετικής προέλευσης, ηλικίας, μάρκας, κατάστασης μείγματος, γεύσης και εύρους τιμών .
"Για τα ουίσκι υψηλών προδιαγραφών, οι τιμές κυμαίνονται από 10.000 έως 135.000 ευρώ ανά φιάλη. Για αυτές τις κατηγορίες τιμής, κάποιος μπορεί να ανησυχεί για νοθευμένα προϊόντα, κάτι που θα μπορούσε να ισχύει και για τα χαμηλότερης ποιότητας ποτά που κυκλοφορούν σε τεράστιες ποσότητες όπως και τις φθηνές απομιμήσεις τους που πωλούνται ως σκωτσέζικα επώνυμα προϊόντα", σημειώνεται στη μελέτη των επιστημόνων του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία που έκαναν την ανακάλυψη. "Επειδή είναι δύσκολο να βγάζεις καλές απομιμήσεις ουίσκι, η διάκριση μεταξύ των διαφόρων σημάτων και υπο-σημάτων ουίσκι αποτελεί έναν στενά συνδεδεμένο και ίσως ακόμα πιο δύσκολο και σημαντικό στόχο", τονίζουν οι συγγραφείς.
Για το σκοπό αυτό, ο Uwe Bunz, ένας οργανικός χημικός στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και οι συνάδελφοί του, ανακάλυψαν μια τεχνητή "γλώσσα" που αποτελείται από μια σειρά διαλυμάτων, το καθένα από τα οποία περιέχει μια μοναδική λαμπερή και εξειδικευμένη βαφή. Όταν στα διαλύματα αυτά προστίθεται μια σταγόνα ουίσκι, προκαλεί μια μικρή αλλαγή στη φωτεινότητα της λάμψης του κάθε χημικού στοιχείου, οδηγώντας σε ένα μοναδικό πρότυπο για κάθε ουίσκι. Αν έχετε τρία, τέσσερα ή πέντε στοιχεία στη γλώσσα, θα έχετε τρεις, τέσσερις ή πέντε διαφορετικές αλλαγές έντασης και αυτές οι αλλαγές έντασης δημιουργούν ένα μοτίβο. Και το μοτίβο αυτό είναι μοναδικό. Η απόκριση κάθε ουδέτερου πολυμερούς στο ουίσκι δεν θα ήταν πολύ χρήσιμη, αλλά εάν τα συνδυάσετε, αποτελούν ένα πραγματικά μοναδικό μοτίβο», είπε ο Bunz.
Η συσκευή δεν μοιάζει με μια παραδοσιακή γλώσσα, αλλά λειτουργεί με κάποιες ίδιες αρχές, υποστήριξε ο Bunz. "Η ανθρώπινη γλώσσα αποτελείται από έξι ή επτά διαφορετικούς υποδοχείς – για το γλυκό, το αλμυρό, το πικρό, το ξινό, το umami και το καυτό - και είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τρόφιμα με διαφορετικές αντιδράσεις αυτών των στοιχείων", δήλωσε. "Ο συνδυασμός των διαφορετικών υποδοχέων μας δίνει μια συνολική εντύπωση γεύσης από αυτό που τρώμε" συμπλήρωσε. Αυτές οι συνθετικές "γλώσσες" μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίσουν τα μη αυθεντικά ακριβά ουίσκι, αλλά δεν μπορούν να εντοπίσουν ένα άγνωστο ουίσκι από το μηδέν, εξήγησε ο Bunz. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μέθοδος τους θα μπορούσε καταρχήν να λειτουργήσει και για άλλα ποτά και ακόμη και για βιολογικά υλικά, τα οποία είναι επίσης περίπλοκα μείγματα.
Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο Chem.