Σχετικα Αφιερωματα

Τι είναι καλύτερο: 3 γεύματα την ημέρα, ή το τσιμπολόγημα;

Καθώς οι διατροφικές τάσεις αλλάζουν, η κοινωνία έχει φλερτάρει με την ιδέα των πολλών "μίνι-γευμάτων" κάθε μέρα αντί για 3 μεγάλα. Είναι όμως  πραγματικά καλύτερα; Αυτή είναι μια συνηθισμένη ερώτηση, ειδικά μεταξύ όσων αναζητούν ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην προσπάθεια απώλεια βάρους.

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018

Μεγάλα γεύματα ή μικρά: δύο σχολές σκέψης

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν σε τουλάχιστον αυτό: το βάρος μας επηρεάζεται κυρίως από δύο παράγοντες, τη δίαιτα και την άσκηση. Παρόλα αυτά, μέσα σε αυτή τη δήλωση, εμπεριέχεται ένας κόσμος περίπλοκων και ανταγωνιστικών σχολών σκέψης. Τι είδους άσκηση είναι καλύτερη για διαφορετικούς στόχους; Τι πρέπει να φάμε και πότε πρέπει να το φάμε; Αυτές είναι ερωτήσεις στις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ζητήσει απαντήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.  Μέσα από τα ευρήματα αναρίθμητων επιστημονικών ερευνών που συχνά αμφισβητούν η μια την άλλη, προσπαθούμε να φθάσουμε σε ένα διαφωτιστικό συμπέρασμα. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του '80 και κερδίζοντας έδαφος και στις επόμενες δεκαετίες, η ιδέα του «τσιμπολογήματος», τρώγοντας δηλαδή πολλά μικρά μίνι γεύματα κάθε μέρα αντί για τρία μεγάλα, υπήρξε μια ισχυρή τάση στο πνεύμα των καιρών.  Υποστηρίχθηκε ότι το βάρος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα εάν δεν καταναλώναμε μεγάλα γεύματα τρεις φορές την ημέρα τα οποία το σώμα μας, θεωρητικά, θα αγωνιζόταν στη συνέχεια να τα χωνέψει.  Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Όπως και πολλά διατροφικές μόδες, τα θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν προκύψει μόνο με βάση το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες έδωσαν περισσότερη προσοχή στη διατροφική τους πρόσληψη γενικότερα.  

Η κατανομή της πρόσληψης τροφής καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν φαίνεται να επηρεάζει αισθητά την κατακράτηση του βάρους. Όπως πάντα, ο χρυσός κανόνας των θερμίδων που τρώμε σε σχέση με τις θερμίδες που καίμε, κυριαρχεί.

Αν καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από  αυτές που καίμε σε μια μέρα, προσθέτουμε δυστυχώς άλλο ένα «τουβλάκι» στο τοίχο των επιπλέον κιλών. Με την πάροδο του χρόνου, τα τούβλα αυτά προστίθενται και οδηγούν στην παχυσαρκία. Με τον ίδιο τρόπο, εάν κάψουμε περισσότερες θερμίδες από ό,τι τρώμε, αφαιρούμε «τουβλάκια» και χάνουμε κιλά.

Πώς ο μεταβολισμός επηρεάζει το βάρος

Η θεωρία πίσω από τη σχολή σκέψης  των μίνι γευμάτων είναι χαλαρά συνδεδεμένη με την ιδέα του μεταβολισμού. Οι θερμίδες που τρώμε και αυτές που καταναλώνουμε όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι συνάρτηση του μεταβολισμού μας, ο οποίος ρυθμίζει τη διαχείριση του σωματικού μας βάρους. Η ιδέα για τα μίνι γεύματα θεωρεί ουσιαστικά το μεταβολισμό ως ένα «φούρνο».  Εάν καταφέρουμε να διατηρήσουμε το μεταβολισμό σε συνεχή λειτουργία,  απορροφώντας μίνι γεύματα που είναι εύπεπτα, ο μεταβολισμός θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Έτσι, το βάρος θα είναι πιο εύκολα να μειωθεί και το σώμα μας θα επεξεργάζεται τις τροφές με πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. Ακούγεται ωραίο στη θεωρία είναι αλήθεια, αλλά απλά δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Το σώμα μας είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστο και έχει εξελιχθεί ώστε να προσαρμόζεται σε μια ποικιλία διατροφών, ωραρίων και συνηθειών. Είμαστε απόλυτα ικανοί να χωνέψουμε τρία μεγαλύτερα γεύματα την ημέρα τόσο εύκολα όσο πολλά μίνι γεύματα και τελικά, απλά δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος διαφυγής από τις θερμίδες. 

Όροι: 
Κατηγοριες: