Με κάκτο η νέα μέθοδος καθαρισμού του νερού!
Η τελευταία σημαντική ανακάλυψη για καθαρό νερό έρχεται από την Αμερική. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο 251η Πανελλήνια Συνάντηση και Έκθεση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, βασιζόμενη στους κάκτους της Αμερικανικής ερήμου. Η χρήση του συνίσταται τόσο στον καθαρισμό του πόσιμου νερού, καθώς και για τη δημιουργία υπαίθριου ιχθυοτροφείου με σκοπό την βελτίωση της γεύσης των ψαριών.
Ο κάκτος είναι ένα φυτό με λιγοστές απαιτήσεις εύκολο και φθηνό στην επεξεργασία του, ενώ μια τέτοια μέθοδος θα ήταν ελπιδοφόρα και για χώρες οικονομικά ασθενέστερες παρέχοντάς ασφαλές καθαρό νερό. Ήδη στην Λατινική Αμερική χρησιμοποιείτε στην γεωργία προκειμένου συγκρατήσει την υγρασία του εδάφους προσφέροντας λιγότερο νερό για πότισμα και περισσότερο για οικιακή χρήση.
Η μέθοδος φιλτραρίσματος από τον κάκτο βασίζεται στην κολλώδεις ουσία που περιέχει ο κάκτος, η οποία είναι γεμάτη από ένζυμα και μπορεί και φιλτράρει όχι μόνο βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό, βακτήρια, περιβαλλοντικούς ρύπους και γεωργικά λήμματα, οι οποίοι καθώς διαπερνούν την σάρκα του κάκτου σχηματίζουν μια πηχτή βαριά μάζα, που καθιζάνει αφήνοντας το νερό διαυγές και καθαρό. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή δεν εμποδίζει τις οσμές τις οποίες υπάρχουν γι ΄ αυτό προβλέπουν οι επιστήμονες, ότι πρέπει να συνδυαστεί με μία άλλη μέθοδο συμπληρωματική, όπως η φωτοκατάλυση στην οποία το νερό με την βοήθεια του ηλίου και με ηλιακούς συλλέκτες, όχι μόνο αποστειρώνεται αλλά εξουδετερώνονται και οι οσμές.
Πρόκειται για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες χρήσεις σε όλο τον κόσμο , κυρίως επειδή ο κάκτος είναι εύκολος να αναπαραχθεί, επιβιώνει σε ακραία εδάφη και χρειάζεται ελάχιστο νερό. Είναι μια ελπιδοφόρα μέθοδος, κυρίως για τις υποανάπτυκτες χώρες οι οποίες το πρόβλημα του πόσιμου νερού είναι μεγάλο, ωστόσο θα πρέπει να διοχετευθεί σωστά στην κοινωνία με την κατάλληλη υποδομή ώστε να μπορέσει να εισαχθεί σε κοινωνίες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Στεφάνου Αικατερίνη - Kλινική χημικός