Εσείς ποιόν καφέ θα πίνατε;
Ο καφές αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, ποιος όμως είναι τελικά κατάλληλος για εμάς, μιας και κυκλοφορούν άπειρες ποικιλίες με διαφορετική ένταση, διαφορετικό άρωμα, διαφορετική προέλευση ακόμη και διαφορετική γεύση.
Τα δέντρα του καφέ αναπτύσσονται σε τροπικά κλίματα ενώ οι βιομηχανίες αφού καβουρδίσουν τους κόκκους προτείνουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους παρασκευής, δίνοντας στον καταναλωτή μια πληθώρα επιλογών.
Ο καφές έχει ως κύριο συστατικό του την καφεΐνη η οποία δρα ως διεγερτικό, μιας και ενεργοποιεί την παραγωγή ντοπαμίνης, ουσία που εκκρίνεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) του εγκεφάλου έχοντας ως προσωρινό αποτέλεσμα της αποφυγή του ύπνου και την αποκατάσταση της εγρήγορσης. Παράλληλα η ουσία αυτή λειτουργεί ως χημειοστειρωτικό για τα έντομα, με αποτέλεσμα να μπορεί να επιβιώνει το φυτό στα πιο αφιλόξενα μέρη. Ωστόσο, η διακύμανση των επιπέδων καφεΐνης αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ο χρόνος εκχύλισης, η θερμοκρασία, το επίπεδο άλεσης και ο τύπος καφέ που χρησιμοποιείται ενώ, τα επίπεδα της παραμένουν αμετάβλητα μετά από το ψήσιμο των κόκκων.
Σίγουρα όμως οι ντεκαφεϊνέ ποικιλίες έχουν την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και όχι μηδενική όπως νομίζουμε ενώ τη λιγότερη καφεΐνη περιέχει ο espresso και την μεγαλύτερη ο στιγμιαίος και ο γαλλικός και αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι πίνουμε διαφορετική ποσότητα από κάθε είδος καφέ. Στον στιγμιαίο και στο γαλλικό πίνουμε ένα ποτήρι του τσαγιού περίπου 200 ml ενώ στον espresso 30 ml.
Τα οφέλη του καφέ είναι αδιαμφισβήτητα, αρκεί να μην καταναλώνεται με γάλα, ζάχαρη ή άλλα όπως χημικά πρόσθετα τα οποία προσδίδουν διάφορες γεύσεις καφέ. Επίσης, το itrofi προτείνει κατανάλωση καφέ βιολογικής καλλιέργειας απαλλαγμένο από παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα, ενώ για να φτιάξετε γαλλικό καφέ χρησιμοποιείστε πάντα χάρτινα φίλτρα, διότι συγκρατεί βλαβερές ουσίες μένοντας ανεπηρέαστες οι αντιοξειδωτικές ουσίες.
Αικατερίνη Στεφάνου, κλινική χημικός