Τα παιδιά που έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12 δεν αποδίδουν ικανοποιητικά σε γνωστικές ασκήσεις
Μήπως τα παιδιά σας δεν τα καταφέρνουν καλά με τα puzzles ή δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα γράμματα του αλφάβητου; Ίσως έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα επιστημόνων.
Νέα έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Β12, αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στην εκτέλεση γνωστικών ασκήσεων όπως η συμπλήρωση ενός puzzle, η αναγνώριση των γραμμάτων του αλφάβητου και η ερμηνεία των συναισθημάτων των άλλων παιδιών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ερευνήτρια Ingrid Kvestad και την ομάδα της στο Uni Research του Bergen της Νορβηγίας. Για τις ανάγκες της έρευνας συγκέντρωσαν δείγματα αίματος από 500 βρέφη στο Bhaktapur του Νεπάλ για να μετρήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης B12. Στις χώρες με χαμηλό εισόδημα όπως το Νεπάλ και ιδιαίτερα στη Νότια Ασία, όπου πολλοί τρώνε περιορισμένες ποσότητες κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων, παρατηρείται σε πολλούς ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12. Περίπου πέντε χρόνια μετά τη συλλογή των δειγμάτων, η ομάδα έδωσε σε 320 από τα αυτά παιδιά διάφορες αναπτυξιακές και γνωστικές εξετάσεις για να ολοκληρώσουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν ανεκπάρκεια της Β12 ως μωρά, παρουσίασαν στην ηλικία των 5 χρονών χαμηλές βαθμολογίες στα τεστ που τους δόθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά εμφάνισαν δυσκολίες στην ερμηνεία σύνθετων γεωμετρικών μορφών και την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων παιδιών. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.
Η βιταμίνη Β12, γνωστή ως κοβαλαμίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στην κανονική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο σύνθετη βιταμίνη και αναπτύσσει επίσης τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ανεπάρκειά της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης, αναιμίας και κόπωσης, ενώ η μακροπρόθεσμη ανεπάρκεια μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα ευρήματα δείχνουν ότι μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 υποβαθμίζει ή πιθανόν καθυστερεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε μικρά παιδιά, με τα αποτελέσματα που υποστηρίζουν την προηγούμενη έρευνα, η οποία επίσης υποδεικνύει ότι η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Kvestad δήλωσε: «Τα περισσότερα από τα παιδιά του Νεπάλ που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, ήταν όμως κατώτερα από τις συστάσεις για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη. Σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, ο αριθμός των παιδιών που δεν αναπτύσσονται σύμφωνα με τις δυνατότητές τους είναι μεγάλος. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β2 από νωρίς, μπορεί να είναι ένα μέτρο για την εξασφάλιση μιας υγιούς ανάπτυξης για αυτά τα ευάλωτα παιδιά". Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα όπως ψάρια, οστρακοειδή, κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα επίπεδα βιταμίνης Β12 μπορούν επίσης να ενισχυθούν με συμπληρώματα, δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνες και ενισχυμένα προϊόντα σόγιας.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Haukeland στο Bergen είχαν βρει σε προηγούμενη μελέτη ότι και βρέφη στη Νορβηγία μπορούν επίσης να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Στην πραγματικότητα, δύο στα τρία βρέφη κάτω των τεσσάρων μηνών είχαν χαμηλά επίπεδα. Η βιταμίνη επηρεάζει ιδιαίτερα το νευρικό σύστημα τους πρώτους μήνες. Τα νεογέννητα έχουν λίγη αποθηκευμένη βιταμίνη B12 που πήραν από τις μητέρες τους στη μήτρα. Ως βρέφη χρειάζονται αρκετή ποσότητα Β12 από το μητρικό γάλα ή για όσα τρέφονται από μπουκάλι από τα συμπληρώματα γάλακτος. Επομένως, είναι σημαντικό οι έγκυες γυναίκες και οι μητέρες που θηλάζουν τα μωρά τους να τρώνε σωστά.
Φωτεινή Πουρνάρα