Με αυτό τον τρόπο το παγωτό δεν θα λιώνει ακόμη και σε καύσωνα!
Το παγωτό που λιώνει και στάζει έξω από το χωνάκι και πάνω στο χέρι μας μπορεί σύντομα να είναι παρελθόν. Γιαπωνέζοι ερευνητές βρήκαν και μάλιστα κατά τύχη, πώς να φτιάξουν ένα παγωτό το οποίο δεν λιώνει κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο και η είδηση σίγουρα μας χαροποιεί όλους.
Ενώ βρετανοί επιστήμονες είχαν καταφέρει να απομονώσουν στο πρόσφατο παρελθόν μια πρωτεΐνη στο παγωτό για να μειώσουν το ρυθμό με τον οποίο λιώνει, οι Ιάπωνες προχώρησαν πολλά βήματα μπροστά. Οι επιστήμονες στο Ιαπωνικό Κέντρο Έρευνας για την Ανάπτυξη της Βιοτεχνολογίας στην πόλη Kanazawa πειραματίστηκαν με πολυφαινόλη, ένα υγρό εκχύλισμα από φράουλες και ζήτησαν από έναν σεφ ζαχαροπλαστικής να κάνει ένα επιδόρπιο που θα το χρησιμοποιούσε. Ωστόσο, όταν ο σεφ ζαχαροπλαστικής καταπιάστηκε με την παρασκευή του γλυκού, παραπονέθηκε ότι η κρέμα που χρησιμοποιούσαν "στερεοποιήθηκε αμέσως" όταν η πολυφαινόλη προστέθηκε στο μείγμα. Τη στιγμή εκείνη, οι επιστήμονες ήξεραν ότι είχαν βρει κάτι. "Το υγρό πολυφαινόλης έχει ιδιότητες που δυσκολεύουν το διαχωρισμό του νερού και του ελαίου, έτσι ένα παγωτό που το περιέχει θα είναι σε θέση να διατηρήσει το αρχικό σχήμα του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ 'ότι συνήθως και να είναι δύσκολο να λιώσει", δήλωσε στην εφημερίδα Asahi Shimbun ο Tomihisa Ota, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kanazawa, που ανέπτυξε το καινοτόμο παγωτό.
Μετά τον καταστροφικό σεισμό του Tōhoku το 2011 και το επακόλουθο τσουνάμι, το μεγαλύτερο που καταγράφηκε ποτέ στην Ιαπωνία - η χώρα υπέφερε πραγματικά. Πολλές ζωές χάθηκαν, χωριά εξαφανίστηκαν και αναμφισβήτητα επηρεάστηκε το έδαφος και οι καλλιέργειες όπως εκείνη της φράουλας. Οι αγρότες δεν μπορούσαν να πουλήσουν τις κατεστραμμένες φράουλες. Το Ιαπωνικό Κέντρο Έρευνας για την Ανάπτυξη της Βιοτεχνολογίας που εδρεύει στο Kanazawa, ήθελε να βοηθήσει αυτούς τους αγρότες και σκέφτηκε τη δημιουργία του γλυκού με το εκχύλισμα από τις συγκεκριμένες φράουλες.
Προκειμένου να δοκιμάσει τη δομή του νέου παγωτού, ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος άφησε το παγωτό σε θερμοκρασία 28 βαθμών κελσίου για πέντε λεπτά και το παγωτό όχι μόνο διατήρησε το αρχικό του σχήμα, αλλά ήταν ακόμη δροσερό όταν το έφαγε, ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίστηκαν ότι το παγωτό είχε την ίδια συμπεριφορά για πάνω από τρεις ώρες. Προς το παρόν, το ερευνητικό κέντρο φτιάχνει και πουλάει τα προϊόντα παγωτού μόνο στην Ιαπωνία στην τιμή των 500 γιεν, ή περίπου $ 4,50 δολαρίων ΗΠΑ.