Σχετικα Αφιερωματα

Veganism, μια στάση ζωής που πάει τη χορτοφαγία ένα βήμα πιο πέρα

Tι ακριβώς σημαίνει όταν κάποιος λέει ότι είναι vegan ή χορτοφάγος; Παρόλο που οι δύο δίαιτες είναι αρκετά παρόμοιες, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ τους τόσο στους τύπους των φαγητών που καταναλώνονται αλλά και στις διατροφικές ανησυχίες. Ανεξάρτητα από το σε ποια κατηγορία ανήκουν, όσοι ακολουθούν μια διατροφή βασισμένη σε φυτικά προϊόντα και το επέλεξαν είτε για το περιβάλλον, για την υγεία τους ή για τα ζώα, πιστεύουν ότι όλοι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλάζοντας απλά αυτό που υπάρχει στο πιάτο μας.

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

Κυριότερες διαφορές

Οι vegans (αυστηροί χορτοφάγοι) δεν καταναλώνουν κρέας, αυγά, γάλα, μέλι ή οποιαδήποτε τροφή ή προϊόν (όπως η ζελατίνη) που προέρχεται από ζώα. Η χορτοφαγία από την άλλη, αποκλείει το κρέας και τα υποπροϊόντα του, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, και τα πουλερικά. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της χορτοφαγικής διατροφής όπως :

  • Οι ημι-χορτοφάγοι εξακολουθούν να τρώνε ζωικά προϊόντα αλλά πιο επιλεκτικά. Κάποιοι τρώνε κοτόπουλο και ψάρια αλλά όχι κόκκινο κρέας.
  • Οι Pescatarians αποφεύγουν το κρέας και τα πουλερικά αλλά εξακολουθούν να καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά.
  • Οι Lacto-ovo χορτοφάγοι παραλείπουν όλα τα είδη κρέατος, τα ψάρια και τα πουλερικά, αλλά περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά και τα αυγά στη διατροφή τους.

Την 1η Νοεμβρίου του 1944, δημιουργήθηκε στην Αγγλία από τον Donald Watson η πρώτη Vegan Society με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους συμπατριώτες του σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς ζωικά προϊόντα και παράγωγα και έκτοτε, η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως: Παγκόσμια Ημέρα της Αυστηρής Χορτοφαγίας. Παράλληλα, η 1η Οκτωβρίου γιορτάστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1977, από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα το 1978, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU).

Διαιτητικά οφέλη

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το εάν μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή είναι πιο υγιεινή από αυτή που περιλαμβάνει την κατανάλωση φυτικών τροφών, κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων. Η διατροφή και η γενικότερη υγεία συνδέονται στενά και γνωρίζουμε όλοι πόσο είναι σημαντικό είναι η καθημερινή μας δίαιτα να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με μελέτες όμως η εξαίρεση του κρέατος ή όλων των ζωικών προϊόντων από τη διατροφή μας δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας.

Διατροφικές ανησυχίες

Οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες μπορεί να είναι υγιεινές, αλλά μπορεί να παρουσιάσουν ελλείψεις σε κάποιες σημαντικές θρεπτικές ουσίες. Ίσως χρειαστεί να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε αρκετές πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Β12. Μπορείτε να βρείτε πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά στα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εάν είστε χορτοφάγοι, αλλά και από φυτικές πηγές αν είστε vegan. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται τόσο στα ψάρια όσο και στο λιναρόσπορο, αλλά ο οργανισμός μας δεν απορροφά τη φυτική μορφή τους τόσο εύκολα όσο αυτή των θαλασσινών. Πρέπει επίσης να πάρετε υπόψη σας ότι η μετάβαση σε μια χορτοφαγική διατροφή δεν σας δίνει το ελεύθερο να τρώτε ό,τι θέλετε, ειδικά εάν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας. Καταναλώστε αρκετά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως αλλά περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το παγωτό και τα πλήρη γαλακτοκομικά. Οι μικρές μερίδες είναι πάντα μια σοφή επιλογή.

Veganism

Ακόμα κι αν είναι κάποιος σαρκοφάγος εκ πεποιθήσεως, γνωρίζει ήδη το επιχείρημα ότι η αυστηρή χορτοφαγία είναι καλύτερη για τα ζώα, την υγεία και το περιβάλλον. Είναι μια ηθική άποψη, ένας τρόπος ζωής που είναι περισσότερο ηθικά συμπονετικός και ένα αρκετά προφανές δεοντολογικό ιδεώδες. Αυτοί που επιλέγουν αυτή τη διατροφή για ηθικούς λόγους τείνουν να είναι παθιασμένοι με την καλή διαβίωση των ζώων, αποφεύγοντας να φορούν δέρμα και suede επειδή είναι κατασκευάζονται από δέρματα ζώων, όπως και οποιαδήποτε υφάσματα που παράγονται από ζωικά υποπροϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του μαλλιού και του μεταξιού. Οι vegans επίσης μποϊκοτάρουν τις εταιρείες που δοκιμάζουν τα προϊόντα τους στα ζώα και δεν αγοράζουν καλλυντικά ή προϊόντα προσωπικής φροντίδας που περιέχουν λανολίνη, καρμίνη, μέλι και άλλα ζωικά συστατικά. Οι ζωολογικοί κήποι, τα ροντέο, το κυνήγι και οι ιπποδρομίες, καθώς και το τσίρκο με ζώα απορρίπτονται επίσης λόγω της καταπίεσης των ζώων. Ένας vegan μπορεί ακόμη να ανησυχεί εκτός από τα ζώα και για το περιβάλλον, καθώς θεωρούν ότι η εκτροφή ζώων (ιδίως η εργοστασιακή κτηνοτροφία) και η βιομηχανική αλιεία έχουν οικολογικές επιπτώσεις. Υποστηρίζουν ότι η εκτροφή ζώων για τροφή απαιτεί τεράστιες ποσότητες γης, τροφίμων, ενέργειας και νερού και τα υποπροϊόντα της κτηνοτροφίας μολύνουν τον αέρα και τις υδάτινες οδούς του πλανήτη μας.

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: vegsoc.orgvegansociety.com

Όροι: 
Κατηγοριες: