Οι διατροφικές αποφάσεις για την καινούργια χρονιά που οφείλουμε στον οργανισμό μας
Ο ερχομός της καινούργιας χρονιάς μπορεί να είναι μια συναρπαστική στιγμή, γεμάτη υποσχέσεις για νέα αρχή σε διάφορα επίπεδα. Είναι επίσης μια ευκαιρία να ξαναπροσπαθήσουμε περισσότερο για μια πιο υγιεινή διατροφή. Μπορεί οι αποφάσεις που παίρνουμε κάθε φορά στο ξεκίνημα του νέου έτους να ακούγονται εύκολες. Το να τις ακολουθήσουμε και πέρα από τον Ιανουάριο, ωστόσο, είναι μια άλλη ιστορία.
Κάθε 31η Δεκεμβρίου, γεμάτοι με τη χαρά των γιορτών, της συνεύρεσης με τους φίλους και την οικογένεια και τον ενθουσιασμό ενός νέου έτους, υποσχόμαστε ότι αύριο θα είναι η μέρα που θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, θα τρώμε καλύτερα, θα χάσουμε βάρος και θα προσέξουμε περισσότερο την υγεία μας. Όμως, ενώ έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, πολύ λίγες φορές καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Αλλά ας μην τα παρατάμε: οι φετινές μας αποφάσεις για το 2018 μπορούν να επιτευχθούν αν απλά προσαρμόσουμε την προοπτική μας και θέσουμε τους σωστούς στόχους ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας χωρίς στέρηση.
Επικεντρώστε στα "ΝΑΙ"
Εστιάστε στις τροφές που πρέπει να λέτε «ναι », όχι σε αυτές που πρέπει να αποφεύγετε. Το να απολαμβάνετε υγιεινά, νόστιμα φαγητά αντί να ορκίζεστε ότι θα κόψετε για πάντα τα γλυκά και τα snacks, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι περιορίζεστε λιγότερο και να σας γλυτώσει από την υπερκατανάλωση κάποια άλλη στιγμή.
Θετική αντιμετώπιση του σώματος
Διορθώστε αυτό που εσείς έχετε στο μυαλό σας για τις αισθητικές αδυναμίες του σώματός σας. Αντί της εμμονής για το σχήμα των ποδιών σας, σκεφτείτε κάτι θετικό, όπως το ότι με αυτά καταφέρατε να τρέξετε ένα χιλιόμετρο σήμερα. Αυτός ο τρόπος σκέψης θα σας επιτρέψει και θα προωθήσει και άλλες υγιείς συμπεριφορές όπως π.χ. το να επιλέξετε να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πλάνο γευμάτων
Το να αναρωτιέστε «τι θα φάω για βραδινό απόψε» σας φέρνει πιο κοντά σε κάποιες βολικές ίσως αλλά συνήθως λιγότερο υγιεινές επιλογές. Ο σχεδιασμός είναι το κλειδί για την επιτυχία όταν πρόκειται για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Μάθετε περισσότερα για τις ετικέτες των τροφίμων
Σίγουρα, γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία. Προχωρήστε ένα παραπάνω επίπεδο, ελέγχοντας τη λίστα των συστατικών για να αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν συντηρητικά, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, MSG και υδρογονωμένα λίπη κ.α. ώστε να καταλήξετε αν αξίζει πραγματικά να προτιμήσετε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή όχι.
Εκπαιδεύστε το έντερό σας
Εστιάστε σε τρόφιμα που είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν καθώς θα σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συστήνουν οι διατροφολόγοι. Θα τρώτε λιγότερο και πιθανότατα θα έχετε μεγαλύτερη πυκνότητα θρεπτικών ουσιών.
Περιορίστε τη ζάχαρη
Ας το παραδεχτούμε: Η πλήρης εξάλειψη της ζάχαρης δεν είναι ρεαλιστική. Αποτελεί μια σημαντική πηγή θερμίδων που δεν παρέχει διατροφικά οφέλη, οπότε ο στόχος σας θα πρέπει να είναι ο περιορισμός της. Ανακαλύψτε και αποφύγετε και τις «κρυφές» πηγές της ζάχαρης σε διάφορες τροφές.
Βάλτε στη ζωή σας τα μπαχαρικά
Το σωστό καρύκευμα μπορεί να πάει ένα γευστικά αδιάφορο υγιεινό πιάτο, σε επίπεδο γκουρμέ συνταγής. Επιπλέον, τα μπαχαρικά και τα βότανα ενισχύουν τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και δρουν αντιοξειδωτικά, μειώνοντας τις φλεγμονές που είναι συχνές στις χρόνιες παθήσεις.
Τρώτε με επίγνωση
Γεννιόμαστε με έμφυτη πείνα και την ανάγκη εκπλήρωσης του κορεσμού αλλά με την πάροδο του χρόνου, μερικοί από εμάς, χάνουμε την επαφή με αυτά τα συναισθήματα και μπορεί να τρώμε και όταν είμαστε κουρασμένοι, αγχωμένοι ή όταν απλά βαριόμαστε. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε πριν και μετά το κάθε γεύμα, τρώτε στο τραπέζι χωρίς να χαζεύετε ταυτόχρονα την τηλεόραση ή τον υπολογιστή σας.
Χωρίστε και τα snacks σε μερίδες εκ των προτέρων
Η σημασία της μερίδας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στα snacks. Μην τσιμπολογάτε κατευθείαν από τη συσκευασία, καθώς είναι πολύ δύσκολο να φάτε μόνο όσα προβλέπονται ως μερίδα χωρίς να μπείτε στον πειρασμό να συνεχίσετε.
Κάνετε μια λίστα για τα ψώνια
Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ πάντα με λίστα, μην ξεφύγετε από αυτή και αποφύγετε να πάτε για ψώνια όταν είστε πεινασμένοι. Είναι πιθανότερο να γλυτώσετε από τις παγίδες των ανθυγιεινών τροφίμων ή εκείνων που δεν χρειάζεστε.
Σερβιριστείτε σε μικρότερα πιάτα
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περίπου το 90% της τροφής που έχουν μπροστά τους ανεξάρτητα από το μέγεθος του πιάτου. Έτσι, ένα μικρότερο πιάτο μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στις θερμίδες που καταναλώνετε και ψυχολογικά, δεν πρόκειται να αισθάνεστε στερημένοι επειδή το μικρότερο πιάτο θα είναι και αυτό γεμάτο.
Επιλέξτε φυσικά τρόφιμα ολικής άλεσης
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ξηρών καρπών αντί να παίρνετε συμπληρώματα για τις ίνες, τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες που περιέχουν.
Πίνετε περισσότερο νερό
Εκτός από τη σημασία του να παραμένετε ενυδατωμένοι, η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους. Το στομάχι δεν έχει τρόπο ανίχνευσης των θερμίδων, αλλά έχει ένα αισθητήρα όγκου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την επιστήμη προς όφελός σας, πίνοντας ένα ποτήρι νερό πριν το γεύμα, για να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο γεμάτοι. Εξετάστε επίσης την εξοικονόμηση θερμίδων: Εάν αντικαταστήσετε κάθε κουτί αναψυκτικού 150 θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά με ένα ποτήρι νερό, μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερες από 1.000 θερμίδες την εβδομάδα, γεγονός που μεταφράζεται σε 7 κιλά λιγότερα μέσα σε ένα χρόνο.
Σκεφτείτε πέρα από τη δίαιτα
Οι διαιτολόγοι γνωρίζουν ότι η πραγματική πορεία προς την επιτυχία είναι μια ολιστική προσέγγιση της ευεξίας που υπερβαίνει τη διατροφή και μόνο. Η υγιεινή ζωή εξαρτάται από την ικανοποίηση που μπορεί να προσφέρει το φαγητό, τον ύπνο, τις διάφορες δραστηριότητες και τις κοινωνικές μας σχέσεις, μεταξύ άλλων. Αξιολογήστε ξεχωριστά όλους αυτούς τους τομείς ευεξίας και εστιάστε σε εκείνους που θα σας προσφέρουν ευκολότερα και μεγαλύτερα κέρδη για την υγεία σας.
Φωτεινή Πουρνάρα