Το αλκοόλ σας βοηθά να βελτιώσετε τις ικανότητές σας σε μια ξένη γλώσσα
Το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις αναστολές σας και να δώσει στον εγκέφαλό σας μια δόση της «ανεβαστικής» ντοπαμίνης. Τώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μιλήσετε καλύτερα μια ξένη γλώσσα.
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την ψευδαίσθηση απόκτησης θάρρους από το ποτό για να ξεπεράσουν τα απογοητευτικά εμπόδια στη συνεννόηση που μπορεί να βάλει η χρήση μιας ξένης γλώσσας. Θα μπορούσε όμως τελικά η κατανάλωση αλκοόλ να μας βοηθήσει πραγματικά να μιλήσουμε ευκολότερα σε μια δεύτερη γλώσσα;
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Psychopharmacology, δείχνει ότι μάλλον έχει αυτή την ικανότητα. Όσοι ασχολούνται με την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας βρίσκουν μερικές φορές ότι το αλκοόλ - με μέτρο φυσικά - τους βοηθά να μιλούν πιο ελεύθερα. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό έχει νόημα: έχει αποδειχθεί ότι μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί μπορεί να μειώσει τις αναστολές, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει μερικούς ανθρώπους να ξεπεράσουν τη νευρικότητα ή το δισταγμό τους. Αλλά από την άλλη πλευρά, το αλκοόλ έχει επίσης αποδειχθεί ότι βλάπτει τις γνωστικές και κινητικές λειτουργίες, επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη και την προσοχή και οδηγεί σε υπερβολική αυτοπεποίθηση και υπερεκτιμημένες ικανότητες. Τι ισχύει τελικά;
Για να απαντήσουν στην ερώτηση αυτή, Βρετανοί και Ολλανδοί ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα και αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι στη μελέτη μίλησαν πολύ πιο καλά σε μια ξένη γλώσσα μετά από μια μικρή δόση αλκοόλ, ακόμη και όταν οι ίδιοι δεν το συνειδητοποίησαν.
"Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην προφορά μιας ξένης γλώσσας σε άτομα που πρόσφατα έμαθαν αυτή τη γλώσσα", δήλωσε η Inge Kersbergen, από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας, Υγείας και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου του Liverpool και μια από τους συγγραφείς της μελέτης. "Αυτό υποστηρίζει κατά κάποιο τρόπο την κοινή πεποίθηση (μεταξύ των δίγλωσσων) ότι μια μικρή δόση αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά τους να μιλούν μια δεύτερη γλώσσα", πρόσθεσε.
Η μελέτη περιελάμβανε 50 άτομα, γηγενείς Γερμανούς που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο του Maastricht της Ολλανδίας, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι έπιναν αλκοόλ περιστασιακά και επειδή τα μαθήματά τους διδάσκονταν στα ολλανδικά, πέρασαν πρόσφατα μια εξέταση που κατέδειξε την επάρκεια της γλώσσας. Κάθε άτομο κλήθηκε να έχει μια απλή, δίλεπτη συνομιλία με έναν ερευνητή στα ολλανδικά. Πριν από αυτή τη συνομιλία, στους μισούς δόθηκε να πιουν νερό, ενώ οι υπόλοιποι ήπιαν ένα αλκοολούχο ποτό. Η ποσότητα του ποτού διέφερε με βάση το βάρος του ατόμου, αλλά για έναν άνδρα 68 κιλών ισοδυναμούσε με μόλις μισό λίτρο μπύρας. Οι συνομιλίες καταγράφηκαν και στη συνέχεια βαθμολογήθηκαν από δύο Ολλανδούς που δεν γνώριζαν ποιοι άνθρωποι είχαν καταναλώσει αλκοόλ.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης να βαθμολογήσουν τις δικές τους αποδόσεις, με βάση το πόσο άπταιστα ένιωθαν ότι είχαν μιλήσει. Προς έκπληξη των επιστημόνων, το αλκοόλ δεν είχε καμία επίδραση στις αυτοαξιολογήσεις των συμμετεχόντων. Όσοι κατανάλωσαν ένα ποτό δεν ήταν πιο σίγουροι ή ικανοποιημένοι από την επίδοσή τους σε σύγκριση με εκείνους που ήπιαν μόνο νερό. Αλλά είχαν όντως καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα με αυτούς που άκουσαν τις ηχογραφήσεις. Συνολικά, οι ολλανδοί εξεταστές βαθμολόγησαν υψηλότερα τους ανθρώπους στην ομάδα των οινοπνευματωδών ποτών για καλύτερη ευχέρεια, ειδικά για καλύτερη προφορά. Οι αξιολογήσεις για τη γραμματική, το λεξιλόγιο και την επιχειρηματολογία ήταν παρόμοιες μεταξύ των ομάδων.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η δόση αλκοόλ που δοκιμάστηκε στη μελέτη ήταν μικρή και ότι υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης ενδέχεται να μην έχουν αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα.
"Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν χαμηλή δόση αλκοόλ", δήλωσε ο Fritz Renner, ένας από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Maastricht. "Τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μην έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην προφορά μιας ξένης γλώσσας". Η Δρ Jessica Werthmann, μέλος της ομάδας από το ίδιο Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι "πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τις συνέπειες αυτών των αποτελεσμάτων μέχρι να μάθουμε περισσότερα για το τι προκαλεί τα παρατηρούμενα αποτελέσματα. Ένας πιθανός μηχανισμός θα μπορούσε να είναι η μείωση του άγχους λόγω του αλκοόλ. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα πάνω σε αυτό ".
Φωτεινή Πουρνάρα