Τα λιπαρά ψάρια μειώνουν την φλεγμονή των αεραγωγών στα παιδιά με άσθμα
Μήπως τα παιδιά σας υποφέρουν από αλλεργίες ή άσθμα; Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσετε τις αλλεργίες και τις επιθέσεις του άσθματος μακριά. Ελληνίδες ερευνήτριες στην Αυστραλία δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων άσθματος στα παιδιά.
Τα πρόσφατα ευρήματα σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής - και ιδιαίτερα των λιπαρών ψαριών - στην παιδική αγωγή του άσθματος μπορεί να μην αρκούν για να πείσουν τα δύσκολα και επιλεκτικά στο φαγητό παιδιά να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Αλλά σίγουρα χρησιμεύουν ως ένα επιπλέον κίνητρο για τους γονείς τους ώστε να συνεχίσουν να προσπαθούν να βελτιώσουν τα γεύματά τους.
Μια υγιεινή διατροφή που συμπεριλαμβάνει δύο γεύματα με ψάρι την εβδομάδα θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας και να μειώσει τη βρογχική φλεγμονή σε παιδιά με άσθμα, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη του πανεπιστημίου La Trobe στη Μελβούρνη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Human Nutrition and Dietetics. Η έρευνα περιέλαβε 64 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών που είχαν ήπιο άσθμα και ζούσαν στην Ελλάδα, τα οποία χώρισε σε δύο ομάδες. Μια ομάδα συνέχισε να τρέφεται με την κανονική ελληνική διατροφή μεσογειακού τύπου και η άλλη περιέλαβε δύο γεύματα λιπαρών ψαριών (τουλάχιστον 150 γραμμάρια) την ημέρα για έξι μήνες στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής. Ερωτηματολόγια ολοκλήρωσαν την αξιολόγηση του κατά πόσο ακολουθήθηκε σωστά η διατροφή, ο έλεγχος του άσθματος και η σωματική άσκηση.
Στο τέλος των έξι μηνών και μετά την προσαρμογή παραγόντων όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος και η τακτική σωματική άσκηση, η ομάδα διαπίστωσε ότι η προσθήκη λιπαρών ψαριών στη διατροφή είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στη βρογχική φλεγμονή, που μετρήθηκε ως εκπνεόμενο νιτρικό οξείδιο (FeNO). Υπήρξε επίσης μια μεγαλύτερη (αν και όχι στατιστικά σημαντική) μείωση στη χρήση φαρμάκων από τα παιδιά που κατανάλωσαν μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια, κάτι που οι συγγραφείς θεωρούν ότι δικαιολογεί περαιτέρω εξερεύνηση. "Από τη δική μας γνώση, αυτή είναι η πρώτη κλινική δοκιμή που διερευνά την επίδραση της υψηλής πρόσληψης λιπαρών οξέων ωμέγα-3 που προστίθενται στη μεσογειακή διατροφή παιδιών με ήπιο άσθμα», κατέληξαν οι ερευνητές, πολλοί από τους οποίους ήταν Έλληνες. "Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση των λιπαρών ψαριών στο άσθμα και η παρούσα μελέτη προσθέτει στα υπάρχοντα στοιχεία . Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μια μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με λιπαρά ψάρια μπορεί να είναι μια πιθανή μη φαρμακολογική στρατηγική για την καταπολέμηση της φλεγμονής των αεραγωγών", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, διαιτολόγος Μαρία Παπαμιχαήλ από το πανεπιστήμιο La Trobe. "Τα λιπαρά ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες", εξήγησε. "Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση ψαριού μόνο δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά την φλεγμονή των πνευμόνων σε παιδιά με άσθμα". Τα επιπλέον γεύματα με ψάρια μπορούν να παίξουν ρόλο στη μείωση των φλεγμονωδών μεσολαβητών στην ανάπτυξη της νόσου αλλάζοντας την ισορροπία των ωμέγα-3 και 6 λιπαρών οξέων, πρόσθεσε.
Το παιδικό άσθμα είναι η συνηθέστερη αναπνευστική διαταραχή παγκοσμίως, γράφουν οι συντάκτες και οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για το Άσθμα υποδηλώνουν ότι μέχρι το 2025 θα υπάρχουν επιπλέον 100 εκατομμύρια άνθρωποι με άσθμα στον πλανήτη. "Το άσθμα είναι η πιο συχνή αναπνευστική νόσος στους νέους και ένας από τους κύριους λόγους για νοσηλείες και επισκέψεις των παιδιών στα επείγοντα", σημειώνει ο καθηγητής Bircan Erbas, Ph.D., ειδικός στο άσθμα και τις αλλεργίες στη Σχολή Ψυχολογίας και Δημόσιας Υγείας του La Trobe, ο οποίος επόπτευσε την μελέτη. "Δυστυχώς, το ποσοστό του άσθματος παγκοσμίως παραμένει υψηλό. Είναι επιτακτικό να εντοπίζουμε νέες θεραπείες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παράλληλα με τα συμβατικά φάρμακα για το άσθμα", τόνισε.
Το άσθμα προκαλείται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και η έρευνα έχει ενοχοποιήσει το κάπνισμα, τη ρύπανση, τις τρίχες των κατοικίδιων ζώων, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τη μούχλα αλλά και τη διατροφή. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και αλάτι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο και την εκδήλωση του άσθματος σε παιδιά και εφήβους. Αντίθετα, άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το άσθμα είναι πιο σπάνιο σε περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν συνήθως μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ψάρια, ακατέργαστα δημητριακά, ψωμί, όσπρια και ελαιόλαδο και χαμηλά σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Η ομάδα δήλωσε ότι τα συμπεράσματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, επειδή είναι σχετικά εύκολο και φθηνό να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες σε καταστάσεις "πραγματικής ζωής". "Η υιοθέτηση μιας παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικά τρόφιμα και τα λιπαρά ψάρια θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος στα παιδιά" σχολίασε η Aικατερίνη Ιτσιοπούλου, μια από τους συγγραφείς της μελέτης.
Φωτεινή Πουρνάρα