Στοχεύοντας στη βελτίωση της διατροφής των μητέρων και των παιδιών στις φτωχές περιοχές του κόσμου
Ένα φθηνό διατροφικό συμπλήρωμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χαμηλού βάρους των μωρών που γεννιόνται, μία από τις κύριες αιτίες της παιδικής θνησιμότητας και μια μάστιγα κυριολεκτικά στις φτωχές περιοχές του πλανήτη μας όπου οι έγκυες γυναίκες μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε επαρκή και σωστή διατροφή.
Ο υποσιτισμός της μητέρας μπορεί να οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μια διατροφή που δεν επιτρέπει επαρκή θερμιδική πρόσληψη. Μπορεί επίσης να προκύψει από μια δίαιτα που βασίζεται σε χαμηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά με μειωμένες ποσότητες μικροθρεπτικών ουσιών. Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη και στα βρέφη. Οι ανισορροπίες των μικροθρεπτικών συστατικών πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο, με σημαντικά ρίσκα για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών αφού γεννηθεί.
To συμπλήρωμα διατροφής που δόθηκε στη μελέτη
Η εγκυμοσύνη αντιπροσωπεύει μια μοναδική εποχή στη ζωή της κάθε γυναίκας με σημαντική δυνατότητα να επηρεάσει όχι μόνο τη μητρική υγεία αλλά και την υγεία της επόμενης γενιάς. Η ανεπαρκής λήψη θρεπτικών συστατικών από την μητέρα, μαζί με την σύνθεση του σώματός της, τον μεταβολισμό και την προσφορά θρεπτικών ουσιών στον πλακούντα, είναι οι κύριοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ή θετικά την εμβρυϊκή ανάπτυξη και σχετίζονται αυστηρά με την αρνητική έκβαση της εγκυμοσύνης και την έκφραση του εμβρυϊκού γενετικού δυναμικού. Ωστόσο, η συσχέτιση μεταξύ της μητρικής διατροφής και της έκβασης των γεννήσεων είναι αρκετά περίπλοκη και επηρεάζεται από διάφορους βιολογικούς, κοινωνικοοικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες, οι οποίοι ποικίλλουν σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ της μητρικής διατροφής, της εγκυμοσύνης και των γεννητικών αποτελεσμάτων μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη διατροφικών παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν τα γεννητικά αποτελέσματα και τη μακροπρόθεσμη υγεία του νεογνού, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και μειώνοντας τη θνησιμότητα, τη νοσηρότητα και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.
Διαβάστε επίσης: Βιοεμπλουτισμός: η επανάσταση στην διατροφή
Η αειφόρος ανάπτυξη των εθνών βασίζεται στα παιδιά που αναπτύσσονται στο μέγιστο και ζουν μια υγιή, παραγωγική και ευημερούσα ζωή. Η κακή διατροφή στην πρώιμη ηλικία απειλεί την ανάπτυξη των παιδιών, ειδικά στις φτωχές χώρες του κόσμου όπως π.χ. στη νότια Ασία και την Αφρική, στις οποίες παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά στασιμότητας ανάπτυξης, θνησιμότητας και αναιμίας. Η λήψη συμπληρωμάτων ή/και ο εμπλουτισμός των τροφίμων μπορεί να συμβάλει όταν οι συνιστώμενες προσλήψεις των βιταμινών και των μικροθρεπτικών συστατικών είναι δύσκολο να επιτευχθούν μόνο μέσα από τα τρόφιμα.
Juba, South Sudan - February 28th, 2012: Unidentified woman sits with her daughter in front of his hovel in displaced persons camp, Juba, South Sudan. Refugees stay in harsh conditions in camps of Juba.Ένα τέτοιο συμπλήρωμα αναπτύχθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (Eunice Kennedy Shriver-ΝΙΗ) με έδρα το Maryland των ΗΠΑ. Το “Women First” είναι ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης και λιπαρών οξέων που αποτελείται κυρίως από αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, με εκχυλίσματα σόγιας και φυστικιών. Αυτά τα συστατικά αναμειγνύονται και δίνουν ένα προϊόν που μοιάζει με φυστικοβούτυρο, στο οποίο προστίθενται βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Κάθε δόση ζυγίζει λιγότερο από 28 γρ. Το συμπλήρωμα αποτέλεσε το αντικείμενο πρόσφατης μελέτης στην οποία συμμετείχαν 7.387 γυναίκες στις αγροτικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, της Γουατεμάλας, της Ινδίας και του Πακιστάν. Κάθε μία από αυτές τις γυναίκες μπήκε τυχαία σε μία από τις τρεις διαφορετικές ομάδες που όρισαν οι ερευνητές. Μία ομάδα κατανάλωνε ημερήσιες δόσεις του συμπληρώματος ξεκινώντας τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη, συνεχίζοντας μέχρι τον τοκετό, η δεύτερη άρχισε να λαμβάνει δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και η τρίτη ομάδα δεν έλαβε καθόλου το συμπλήρωμα.
Διαβάστε επίσης: Καινοτόμο ρύζι θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Αφού γεννήθηκαν τα μωρά, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες από τις δύο πρώτες ομάδες ήταν 31% λιγότερο πιθανό να γεννήσουν βρέφη με μικρότερο από το κανονικό ύψος καθώς και 22% λιγότερες πιθανότητες να είναι γενικά λιποβαρή για την ηλικία κύησης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Παρόλο που η μελέτη του NIH τόνισε ότι οι φτωχές περιοχές μπορούν να προμηθευτούν ανέξοδα με συμπληρώματα για τη βελτίωση της μητρικής διατροφής, παραμένουν ωστόσο εμπόδια στην παροχή αυτών των συμπληρωμάτων στον πληθυσμό. Ως τέτοια αναφέρθηκαν η έλλειψη εκπαιδευμένων επαγγελματιών εθελοντών, η περιορισμένη παρεχόμενη υποστήριξη και καθοδήγηση και το υψηλό κόστος εξοπλισμού, προμηθειών και κτιρίων. Οι έγκυες γυναίκες που ζουν στις χώρες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση, καθώς και σε άλλες φτωχές και αγροτικές τοποθεσίες, αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην πρόσβαση στα μητρικά συμπληρωματικά προγράμματα λόγω της απομόνωσής τους σε απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου, των περιορισμένων μεταφορικών μέσων, της χαμηλής κοινωνικής θέσης, των παραδοσιακών, πολιτιστικών και θρησκευτικών πρακτικών, σημειώνει η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition.
Φωτεινή Πουρνάρα
Πηγή: nichd.nih.gov