Γλυκοπατάτα: Μήπως την ψήνετε με το λάθος τρόπο;
Αν και σχετικά ασυνήθιστη διατροφικά, η γλυκοπατάτα είναι πολύ πιο θρεπτική από την πατάτα. Το λαχανικό αυτό είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, χαλκό, παντοθενικό οξύ, κάλιο, φυτικές ίνες, νιασίνη, φώσφορο, βιταμίνη C, 1, 2, 6 και βιταμίνη Α σε μορφή βήτα καροτίνης χάρη στην οποία λειτουργεί αντιοξειδωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Επίσης, έχει αποδειχτεί πως οι φυτοπροστατευτικές ουσίες που υπάρχουν στις γλυκοπατάτας της χαρίζουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Στα οφέλη της στην υγεία περιλαμβάνεται και η ικανότητα της να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος, αφού παρ’όλη την γλυκιά της γεύση,ο γλυκαιμικός της δείκτης είναι χαμηλότερος από αυτόν της κανονικής πατάτας, με αποτέλεσμα τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται σε αυτή να κυκλοφορούν με αργότερο ρυθμό, εμποδίζοντας τα ποσοστά της ζάχαρης να κορυφωθούν στον οργανισμό. Μία γλυκοπατάτα μεσαίου μεγέθους περιέχει 6,6 γραμμάρια φυτικών ινών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης και τη ρύθμιση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.
Ένα από τα μειονεκτήματα στο μαγείρεμα της γλυκοπατάτας είναι πως δεν είναι εύκολο να μοιραστεί, καθιστώντας την τις περισσότερες φορές ένα τρόφιμο για ατομική απόλαυση. Δοκιμάστε αυτόν τον τρόπο για εύκολο μαγείρεμα που θα μπορείτε στη συνέχεια να απολαύσετε με την οικογένεια ή τους φίλους σας:
Επιλέξτε γλυκοπατάτες που μπορούν εύκολα να σταθούν σε επίπεδη επιφάνεια. Ξεκινώντας, τοποθετήστε ξυλάκια (chopsticks) και στις δύο πλευρές της γλυκοπατάτας ενώ κόβετε φέτες. Τα ξυλάκια θα λειτουργήσουν ως οδηγός για να μην κόψετε τη γλυκοπατάτα στη μέση. Για να μπορέσουν να σταθούν ευκολότερα κατά την κοπή, κόψτε μία λεπτή φέτα από την πλευρά πουείναι πιο επίπεδη. Κόψτε μερικώς τη γλυκοπατάτα κατά μήκος της κοντής πλευράς της σε όλο της το μήκος.
Με αυτόν τον τρόπο, μετά το ψήσιμο η φλούδα της γλυκοπατάτας θα είναι τραγανή σαν τηγανιτής πατάτας, ενώ το εσωτερικό θα παραμείνει μαλακό. Θα μπορέσετε να τη γαρνίρετε με πεντανόστιμα toppings, όπως βότανα και μπαχαρικά.