Φτιάξτε το δικό σας ξινολάχανο
Τα οφέλη του ξινολάχανου για την υγεία είναι γνωστά και αποδεδειγμένα μέσα από έρευνες. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε το δικό μας ξινολάχανο, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.
Οι νόμοι παστερίωσης (αποστείρωσης) και τυποποίησης των τροφών προϋποθέτουν οτι τα τρόφιμα έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία, η οποία όμως σκοτώνει πέρα από τα επιβλαβή, και τα ωφέλιμα βακτήρια. Φτιάχνοντας το δικό μας ξινολάχανο, με μια απλή διαδικασία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ωφέλιμες ουσίες του δεν θα εξαφανιστούν.
Θα χρειαστούμε δύο μεγάλα λάχανα και 2 κουταλιές ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι. Καθαρίζουμε το λάχανο και το τεμαχίζουμε σε μικρά στενόμακρα κομμάτια. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλάτι στο λάχανο και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια μέχρι να διαλύσουμε τελείως την δομή του λάχανου. Σε αυτό το σημείο που το λάχανο θα αρχίσει να βγάζει τα υγρά του και θα γίνει χαλαρό, θα το βάλουμε σε ένα μεγάλο βάζο, όσο πιο σφικτά γίνεται, σπρώχνοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα. Θα συνεχίσουμε να το πιέζουμε μέχρι όλο το λάχανο να βυθιστεί μέσα στα υγρά του. Είναι σημαντικό όλο το στερεό υλικό να είναι βυθισμένο μέσα στα υγρά, καθώς η ζύμωση είναι μια αναερόβια διαδικασία. Αν το στερεό υλικό εκτεθεί στον αέρα πιθανότατα θα μολυνθεί από μικρόβια και μούχλα. Αφού ολοκληρώσουμε το στρίμωγμα του λάχανου μέσα στο βάζο κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για ένα μήνα και μέχρι έξη ανάλογα με το πώς το θέλουμε.
Ελέγχουμε το ξινολάχανο μετά από τον μήνα σε τακτά χρονικά διαστήματα, και όταν γίνει έτσι όπως το θέλουμε το μεταφέρουμε στο ψυγείο, όπου μπορεί να διατηρηθεί τουλάχιστον άλλους έξη μήνες. Αν παρουσιαστεί αφρός στην επιφάνεια, απλά τον απομακρύνουμε με ένα κουτάλι.