Η βρώμη είναι γνωστή από την παλαιολιθική εποχή
25.000 χρόνια πριν εμφανιστεί η γεωργία και η καλλιέργεια δημητριακών φαίνεται ότι οι παλαιολιθικοί νομάδες γνώριζαν την βρώμη. Υπάρχουν ενδείξεις κατανάλωσης βρώμης ηλικίας 32.000 ετών περίπου.
Ιταλοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, έκαναν την ανακάλυψη σε ένα σπήλαιο της νοτιοανατολικής Ιταλίας, όπου ζούσαν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και το οποίο ήταν γεμάτο με βραχογραφίες αλόγων και εργαλεία της λίθινης εποχής. Οι επιστήμονες βρήκαν πολλά ίχνη από σπόρους βρώμης πάνω σε ένα λίθινο γουδί. Σε αυτό μάλλον οι προϊστορικοί άνθρωποι άλεθαν με πέτρες τους κόκκους από τα άγρια φυτά της βρώμης, αφού προηγουμένως τους είχαν εκθέσει σε θερμότητα, πιθανώς για να τους αποξηράνουν (όπως γίνεται και σήμερα πριν την επεξεργασία τους).
Η επικεφαλής της έρευνας καθηγήτρια αεροβιολογίας, παλαιοβιολογίας και βοτανολογίας, Marta Mariotti Lippi, ανέφερε ότι αν και δεν υπάρχουν ακόμη απτές αποδείξεις ότι οι σπόροι βρώμης στη συνέχεια ανακατεύονταν με νερό και βράζονταν ή μαγειρεύονταν με άλλο τρόπο, κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί πιθανό. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν μάλιστα ότι οι πρόγονοί μας κοπάνιζαν και έτρωγαν διάφορα άγρια δημητριακά ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν.
Η έκθεση για την ανακάλυψη των Ιταλών επιστημόνων δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS)