Η φύση εκδικείται δηλητηριάζοντάς μας

Η κλιματολογική αλλαγή προκαλεί όλο και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και τα φυτά στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν σε αυτές, παράγουν περισσότερες χημικές ενώσεις, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας για τους ανθρώπους και για τα ζώα εκτροφής που τα καταναλώνουν.

 

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Αυτές οι χημικές ενώσεις προκαλούν βλάβες στους ανθρώπους και τα ζώα εάν καταναλωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έκθεσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στο Ναϊρόμπι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και αναφέρει ότι καλλιέργειες όπως τα σιτηρά και το καλαμπόκι παράγουν περισσότερες πιθανές τοξίνες ως αντίδραση, για να προστατευτούν από ακραίες καιρικές συνθήκες.

‘Οι καλλιέργειες αντιδρούν στις συνθήκες ξηρασίας και σε ανόδους της θερμοκρασίας όπως και εμείς οι άνθρωποι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε στρεσογόνες καταστάσεις’, δηλώνει η Jacqueline McGlade, επικεφαλής επιστήμονας και διευθύντρια της Διεύθυνσης Έγκαιρης Προειδοποίησης και Εκτίμησης UNEP.

Σύμφωνα με την επιστήμονα, κάτω από συνήθεις καταστάσεις, τα φυτά μετατρέπουν τα νιτρικά σε θρεπτικά αμινοξέα και πρωτεΐνες. Αλλά η παρατεταμένη ξηρασία καθυστερεί ή εμποδίζει την μετατροπή αυτή, καταλήγοντας ενδεχομένως σε πιο προβληματικά νιτρικά να συσσωρεύονται στο φυτό. Αν οι άνθρωποι καταναλώσουν πολλά νιτρικά στη διατροφή τους, μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο στο σώμα. Οι καλλιέργειες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην συσσώρευση υπερβολικών νιτρικών σε δύσκολες καιρικές συνθήκες περιλαμβάνουν τον αραβόσιτο, το σιτάρι, το κριθάρι, τη σόγια, το κεχρί και το σόργο.

Μερικές καλλιέργειες που έχουν υποστεί ξηρασία, όταν εκτεθούν ξαφνικά σε μεγάλη ποσότητα βροχής που οδηγεί σε γρήγορη αύξηση, με τη σειρά τους συσσωρεύουν υδροκυάνιο (πρωσικό οξύ), μια από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται σε μερικά είδη χημικών όπλων και εμποδίζει την ροή οξυγόνου στους ανθρώπους. Ακόμα και σύντομη έκθεση στην ουσία αυτή μπορεί δημιουργήσει σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, προσθέτει η McGlade. Φυτά όπως η μανιόκα, ο λιναρόσπορος, ο αραβόσιτος και το σόργο είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη συσσώρευση του επικίνδυνου πρωσικού οξέος.

Οι αφλατοξίνες, μύκητες που μπορούν να επηρεάσουν καλλιέργειες και να αυξήσουν τον κίνδυνο ηπατικής ζημιάς, καρκίνου και τύφλωσης, καθώς και να εμποδίσουν έμβρυα και μωρά να αναπτυχθούν σωστά, έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται σε περισσότερες περιοχές ως αποτέλεσμα των μεταβολών στις καιρικές συνθήκες που έχουν επιφέρει οι αλλαγές στο κλίμα. Περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άτομα σε αναπτυσσόμενες χώρες εκτίθενται σε αφλατοξίνες κάθε χρόνο, παρότι τα ποσοστά των αφλατοξινών δεν παρακολουθούνται, και ο αριθμός των αυξάνεται.

Η έκθεση της UNEP καταδεικνύει ότι η Ευρώπη θα εκτεθεί σε αυξανόμενο κίνδυνο από τις αφλατοξίνες σε τοπικά καλλιεργημένα τρόφιμα αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανέβουν τουλάχιστον κατά 2 βαθμούς Κελσίου. Παγκόσμια, η άνοδος της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οδεύει προς την αύξηση κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Η αύξηση στις τοξικές ενώσεις σε καλλιέργειες ενδεχομένως θα επηρεάσει πολύ έντονα τα συστήματα υγείας παγκόσμια, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της έλλειψης τροφών. 

Τέλος, προτείνεται μια σειρά από δράσεις που μπορούν να υιοθετήσουν αγρότες και γεωργικοί εμπειρογνώμονες για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη ζημιά από το πλεόνασμα τοξινών καλλιεργειών, όπως να εντοπίσουν και παρακολουθήσουν σημεία όπου ενδέχεται να δημιουργηθούν και να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για το τί συμβαίνει τώρα με τις τοξίνες στην περιοχή τους. Οι επιστήμονες προτείνουν επίσης τη καλλιέργεια ειδών τα οποία έχουν σχεδιαστεί να αντιμετωπίζουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες ώστε να μειωθεί το επίπεδο τοξικών χημικών στο φαγητό.

Όροι: 
  • ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: