Ανθυγιεινή η ζωή για τους πλούσιους του Μεσαίωνα
Μεσαίωνας και καλή ζωή; Ναι, για μερικούς ο πλούτος διευκόλυνε τις δύσκολες καταστάσεις. Είναι όμως, πράγματι έτσι; Η πείνα, η φτώχεια και η εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν καθημερινότητα στο Μεσαίωνα. Ωστόσο, υπήρχαν και οι λιγοστοί «έχοντες» που χάρη στα πλούτη τους, έτρωγαν ότι καλύτερο είχε να προσφέρει η εποχή.
Μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα καθώς αναφέρει πως οι πλούσιοι της εποχής του Μεσαίωνα μπορεί να έτρωγαν εκλεκτά φαγητά όμως έβλαπταν την υγεία τους από τα…πιάτα!
Το να τρως από πιάτο στο Μεσαίωνα δεν ήταν κάτι συνηθισμένο. Αντίθετα, ήταν προνόμιο μόνο των εύπορων να μπορούν αν τρώνε το φαγητό του σε πιάτα που όμως περιείχαν μόλυβδο… Και η επαφή του μολύβδου με όξινες τροφές είναι κάτι παραπάνω από καταστροφική για την υγεία.
Την συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη έκανε το πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, σε μελέτη του που ανέφερε πως η είσοδο του τοξικού μετάλλου στον οργανισμό, έβλαπτε όχι μόνο τον ίδιο αλλά και την ευφυΐα και την πνευματική υγεία των παιδιών του.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, όταν ανακαλύφθηκαν μεσαιωνικά νεκροταφεία και εξετάστηκαν οι σωροί. Σε μια περιοχή που ήταν κατά βάση αγροτική, δεν ανιχνεύθηκαν ίχνη μολύβδου. Αντίθετα, σε κάποια άλλη περιοχή περισσότερο εύπορη, όλες σχεδόν οι σωροί είχαν ίχνη μολύβδου…
Μέρος της έρευνας αποτέλεσε και η ύπαρξη υδραργύρου στις σωρούς, που δινόταν στους ασθενείς ως φάρμακο κατά της λέπρας. Οι κάτοικοι των αστικών περιοχών είχαν περισσότερα ίχνη υδραργύρου από εκείνους των αγροτικών περιοχών, πράγμα που σημαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες, πως στις αστικές η ιατρική ήταν περισσότερο «εξελιγμένη».