Η μπύρα βοηθάει στην διατήρηση της καλής χοληστερίνης
Μερικά πολύ καλά νέα προέκυψαν για τους λάτρεις της μπύρας μετά από μια μελέτη που παρουσιάστηκε στη Νέα Ορλεάνη στο πλαίσιο των επιστημονικών συνεδρίων της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας. Σύμφωνα με αυτή την μελέτη, η ήπια κατανάλωση μπύρας επιβραδύνει την μείωση της καλής χοληστερίνης και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με την μελέτη που διεξήχθη υπό την υποψήφια διδάκτωρ στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Σου Χανγκ και για τα αποτελέσματα της οποίας παρατηρήθηκαν 80.000 Κινέζοι ενήλικες, τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης μειώνονται πολύ πιο αργά σε όσους πίνουν αλκοόλ με λογικούς ρυθμούς σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.
Η μελέτη μάλιστα, ανέλυσε και το είδος του ποτού με το οποίο συμβαίνει πιο έντονα αυτό και προέκυψε πως η αργή μείωση της καλής χοληστερίνης συμβαίνει περισσότερο στους καταναλωτές της μπύρας σε σχέση με όσους προτιμούν άλλα είδη ποτών.
Φυσικά, όλα αυτά αφορούν περιπτώσεις ήπιας κατανάλωσης μπύρας και όχι μεγάλης ποσότητας. Τι σημαίνει ακριβώς ήπια κατανάλωση μπύρας; Για τις γυναίκες είναι το μισό με ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα. Για τους άντρες το ένα με δύο ποτήρια. Για όσους και όσες πίνουν παραπάνω από αυτή την ποσότητα, παρατηρήθηκε πως τα προαναφερθέντα οφέλη δεν υφίστανται.
Αν και απαιτούνται κι άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί αν αυτά τα συμπεράσματα αφορούν και ανθρώπους και από άλλες περιοχές του πλανήτη εκτός Κίνας, η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επιστημονικές έρευνες που μιλάνε για τις ευεργετικές δυνατότητες της μπύρας. Μια πρόσφατη μίνι έρευνα από την Ισπανία κατέληγε στο συμπέρασμα πως μετά την προπόνηση πρέπει να πίνουμε μπύρα και όχι νερό! Πρόσφατα επίσης, το περιοδικό «Συνείδηση και Νόηση» δημοσίευσε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία η μπύρα ενισχύει την δημιουργικότητα.
Όπως και να έχει πάντως και όσο ελκυστικό και αν ακούγονται τα παραπάνω πρέπει να θυμόμαστε πως κανένα ποτό δεν είναι καλό όταν καταναλώνεται σε μεγάλες δόσεις. Το «μέτρο» είναι η λέξη-κλειδί για όλες αυτές τις περιπτώσεις.