Η κατάχρηση των αλκοολούχων ποτών από τη νεολαία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την καρδιά
Νέα έρευνα δείχνει ότι οι νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν την υγεία της καρδιάς όσο κάνουν περισσότερη ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Οι άνδρες βρίσκονται σε κίνδυνο υψηλότερης αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, ενώ οι γυναίκες θα μπορούσαν να έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τα ποσοστά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε διάφορες χώρες του κόσμου είναι σε υψηλό επίπεδο και τα αποτελέσματα θα πρέπει να λειτουργήσουν ως προειδοποίηση κυρίως για τους φοιτητές, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση. Κατά μέσο όρο, οι φοιτητές καταναλώνουν έξι έως επτά ποτά κάθε φορά που το «ρίχνουν έξω», υπερβαίνοντας τον επίσημο ορισμό των πέντε ή τεσσάρων ποτών για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.
Για να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ της περιστασιακής υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της καρδιαγγειακής υγείας, οι ερευνητές μελέτησαν τις απαντήσεις 4.710 ενηλίκων ηλικίας 18 έως 45 ετών που συμμετείχαν σε μια εθνική αμερικανική έρευνα για την υγεία και τη διατροφή μεταξύ 2011 -2012 και 2013-2014. Οι ερωτώμενοι χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: σε μη πότες, σε αυτούς που κατανάλωναν υπερβολικές ποσότητες 12 φορές ή λιγότερο ετησίως και σε εκείνους που το έκαναν περισσότερες από 12 φορές το χρόνο.Από τους συμμετέχοντες, περίπου το ένα τέταρτο των ανδρών και λίγο περισσότερο από το 11% των γυναικών έπιναν συχνά. Στην κατηγορία εκείνων που κατανάλωναν πολύ αλκοόλ 12 φορές ή λιγότερο ήταν το 29% των αντρών και το ένα τέταρτο των γυναικών.
Εκείνοι που έπιναν συχνά ήταν πιο πιθανό να έχουν παράγοντες κινδύνου για κακή καρδιαγγειακή υγεία και εγκεφαλικό επεισόδιο σε νεαρότερη ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, σε σύγκριση με αυτούς που δεν το έκαναν.Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης αν το αλκοόλ επηρεάζει τους νέους άνδρες και τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο. Βρήκαν ότι οι άνδρες που έκαναν επανειλημμένα υπερκατανάλωση είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση και ολική χοληστερόλη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν συχνά, ενώ οι γυναίκες είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.Η υπέρβαση της μέσης αρτηριακής πίεσης πριν από την ηλικία των 45 ετών έχει συσχετιστεί με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο αργότερα στη ζωή.
Η MariannPiano, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια νοσηλευτικής στην αντίστοιχη σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt στις ΗΠΑ, προειδοποίησε τους νέους ότι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος ξεπερνούν τις βραχυπρόθεσμες κακές σχολικές επιδόσεις και τον αυξημένο κίνδυνο τυχαίου τραυματισμού. Ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία που αντιμετωπίζουν οι νέοι ενήλικες, η ανθυγιεινή συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει σύμφωνα με την Piano. "Η εφαρμογή παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης στην πρώιμη ενηλικίωση μπορεί να είναι μια σημαντική στρατηγική για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή", πρότεινε. "Στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου παρέμβασης, οι νέοι ενήλικες θα πρέπει να εξετάζονται και να συμβουλεύονται αναφορικά με την κατάχρηση του οινοπνεύματοςκαι για το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή τους υγεία."Η παρούσα μελέτη αποτελεί την πιο πρόσφατη προειδοποίηση ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής μεταξύ των νέων θα μπορούσε να προκαλέσει παρενέργειες που θα παραμείνουν αργότερα στην ενηλικίωση.
Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς τα περιστατικά ευκαιριακής μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνονται. «Σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, η γενίκευση, ο αριθμός των ποτών και η συχνότητα ανά εβδομάδα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να θέσουν τον νεαρό ενήλικα σε μεγαλύτερο κίνδυνο για πιο βαθιές βλάβες» δήλωσε η Piano. «Οι νέοι ενήλικες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι συνέπειες της επαναλαμβανόμενης κατάχρησης μπορεί να βλάψουν την καρδιά τους».
Φωτεινή Πουρνάρα