Χειμωνιάτικα γιορτινά κοκτέιλ που εντυπωσιάζουν
Δεν είναι όλες οι εποχές για μοχίτο και μαργαρίτα. Ο χειμώνας έχει τα καλά του και τα κακά του μα πάνω απ' όλα έχει τα κοκτέιλ του.
Ορισμένα από αυτά είναι εντυπωσιακά και ικανά όχι μόνο να σας αφήσουν με ένα μεγάλο χαμόγελο, αλλά να σας ζεστάνουν.
Επίσης τα χειμωνιάτικα κοκτέιλ είναι ιδανικά για τις εορταστικές ημέρες που όλοι πίνουμε λίγο παραπάνω. Δείτε μερικές από τις καλύτερες συνταγές και δοκιμάστε τες.
Holiday Sparkler
Τι θα χρειαστείτε (η συνταγή είναι για 25 ποτά):
4 μπουκάλια cava (αφρώδες της Καταλονίας) 2 ματσάκια φρέσκο δυόσμο 1 φλιτζάνι triple sec (λικέρ πορτοκάλι) 1 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ 1 φλιτζάνι χυμός cranberry επιπλέον δυόσμος, φρέσκο lime
Εκτέλεση: Από το πρωί ανακατέψτε το λικέρ πορτοκάλι, τον χυμό λάιμ και το cranberry. Προσθέστε το δυόσμο και αφήστε το ποτό έτσι για μερικές ώρες. Την άλλη μέρα βάλτε το αφρώδες σε ένα μπολ για punch. Προσθέστε τα ¾ του μίγματος, αφαιρώντας το δυόσμο. Δοκιμάστε και ανάλογα με τα γούστα αφήστε το έτσι ή προσθέστε και το υπόλοιπο μίγμα. Σερβίρεται κρύο.
Bumble Brown Punch
Τι θα χρειαστείτε (για 6 ποτήρια)
2 κούπες νερό 1/4 κουταλιά της σούπας μπαχάρι 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο 2 ξυλάκια κανέλας 4 σκελίδες κάρδαμο, ανοιγμένες 1 μήλο κομμένο σε φέτες 1/2 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη 3 φιάλες μπίρα lager 250 γρ. ρούμι
Εκτέλεση: Τοποθετείτε το νερό, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το κάρδαμο, το μήλο και τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συχνά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνετε το μείγμα να πάρει μια ελαφρά βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10 λεπτά. Προσθέστε το ρούμι και τη lager, χαμηλώνοντας κι άλλο τη φωτιά ώστε να μην βράζει πια. Αφαιρέστε τα μπαχαρικά. Σερβίρετε.
Dirty Chai Toddy
Τι θα χρειαστείτε:
Για το τσάι 220 γρ. γάλα με κρέμα γάλακτος (το λεγόμενο half and half ) 150 γρ. νερό 1 ξυλάκι κανέλα 2 σκελίδες κάρδαμο, αφού τα έχετε πατήσει στο γουδί 5-6 κουκίδες ροζ πιπέρι, επίσης στο γουδί 4 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 2 φακελάκια του τσαγιού οργανικό σύνολο φύλλων μαύρο, κατά προτίμηση Assam 2 φύλλα μαύρου τσαγιού
Για το ποτό 50 γρ. εσπρέσο 50 γρ. μπέρμπον
Εκτέλεση: Ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος, το νερό, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα. Σιγοβράστε τα για 8 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού. Βγάλτε το από τη φωτιά. Προσθέστε τα φύλλα μαύρου τσαγιού και ανακατέψτε για 5 λεπτά. Αφαιρέστε τα φύλλα, σουρώστε τα μπαχαρικά και μοιράστε το αφέψημα σε δύο κούπες. Προσθέστε στην κάθε κούπα από 25 γραμμάρια εσπρέσο και μπέρμπον, αντίστοιχα.
Ζεστό λευκό κρασί με αχλάδι και μπράντι
Τι θα χρειαστείτε:
1 μπουκάλι ξηρό λευκό κρασί 1 κομμάτι γλυκάνισο 2 φέτες φρέσκο τζίντζερ 3 σκελίδες πράσινο κάρδαμο 3 ολόκληρα γαρίφαλα 3 με 4 κουταλιές της σούπας μέλι 1/4 της κούπας μπράντι 1 Nashi (αχλαδόμηλο)
Εκτέλεση: Βάλτε το κρασί σε μεσαία κατσαρόλα με το γλυκάνισο, το τζίντζερ, το κάρδαμο, το γαρίφαλο και το μέλι (ξεκινήστε με 3 κουταλιές της σούπας και προσθέστε αργότερα, αν το θεωρήσετε απαραίτητο). Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το κρασί για τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά. Δοκιμάστε το κρασί και αν θέλετε προσθέστε μέλι. Ανάψτε πάλι τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βγάζει ατμούς και στη συνέχεια σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το μπράντι. Σερβίρετε σε κούπες.
Apple Rye Punch
Τι θα χρειαστείτε:
6 φλιτζάνια μηλίτη 750 ml ουίσκι 20-30 σταγόνες Angostura Μπίτερ 340 – 680 αλκοολούχο μηλίτη πάγο
Εκτέλεση: Ανακατέψτε το μηλίτη, το ουίσκι και το μπίτερ σε ένα μεγάλο μπολ. Αυτό το μείγμα μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και δύο ημέρες πριν από το σερβίρισμα. Λίγο πριν το σερβίρισμα, ανακατέψτε τον αλκοολούχο μηλίτη. Σερβίρετε με πάγο.
Πικάντικος μηλίτης
Τι θα χρειαστείτε:
200 γρ. μηλίτης 3/4 ενός μπουκαλιού λευκό κρασί ημί-γλυκο 4-5 ξυλάκια κανέλας 4-5 γαρίφαλα 1/4 της κουταλιάς της σούπας μοσχοκάρυδο 1 φασόλι βανίλιας 3-4 κουταλιές της σούπας μέλι Ένα μήλο κομμένο ή μια κούπα cranberrries
Εκτέλεση: Τοποθετήστε το μηλίτη και όλα τα μπαχαρικά σε μία κατσαρόλα και βράστε τα. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε το κρασί. Μην το ξαναβράσετε, απλώς αφήστε το να ζεσταθεί. Προσθέστε το μήλο και αφήστε το για λίγα λεπτά ακόμη, έως ότου δώσει χρώμα στο ποτό.
Ζεστό κρασί με μέλι και ρόδι
Τι θα χρειαστείτε:
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί 2 κούπες χυμό ρόδι 1/4 κούπας μέλι 1 ξυλάκι κανέλας 1 κουταλιά γαρίφαλο ολόκληρο
Εκτέλεση: Συνδυάστε όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα. Ανακατέψτε τα καλά για να διαλυθεί το μέλι σε σιγανή φωτιά, χωρίς να βράζει. Κρατήστε το ζεστό όλη την ημέρα. Σερβίρετε σε κούπες.