Οι επιστήμονες ίσως βρήκαν το απόλυτο συντηρητικό τροφίμων και είναι εξ ολοκλήρου φυτικής προέλευσης
Τα τεχνητά συντηρητικά χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για να προστατέψουν τα τρόφιμα από την αλλοίωση, αλλά πόσο ασφαλή είναι; Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές αξιοποίησαν τη δύναμη των φλαβονοειδών ως συντηρητικό και διαπίστωσαν ότι διατηρούν τα τρόφιμα φρέσκα για τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερο από τα αντίστοιχα τεχνητά με περίπου το ίδιο κόστος.
Το καινοτόμο συντηρητικό που αναπτύχθηκε επί δύο χρόνια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή William Chen, ενσωματώνει φυτοθρεπτικά συστατικά γνωστά ως φλαβονοειδή. Αυτά απαντώνται φυσικά σε όλα σχεδόν τα φρούτα και τα λαχανικά, βοηθώντας τα να αντιμετωπίσουν απειλές από παράσιτα, παθογόνα αλλά και περιβαλλοντικά δεδομένα όπως οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλιακού φωτός.
Ενώ προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να έχουν δράση ως αντιμικροβιακοί παράγοντες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία μέσω μιας δαπανηρής και μη βιώσιμης διαδικασίας πρενυλίωσης (προσθήκη υδρόφοβων μορίων σε μια πρωτεΐνη ή μια χημική ουσία) προκειμένου να αναδειχθεί αυτή τους η χαρακτηριστική δράση. Οι επιστήμονες στην ομάδα του Chen ωστόσο, ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει μια μέθοδο παραγωγής φλαβονοειδών που σκοτώνουν τα βακτήρια από την αρχή. Χρησιμοποιώντας μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή εμβολίων, εμφύτευσαν τον μηχανισμό παραγωγής φλαβονοειδών από τα φυτά σε ένα είδος μαγιάς αρτοποιίας που ονομάζεται Saccharomyces cerevisiae. Η μαγιά αποκρίθηκε με την παραγωγή έτοιμων προς χρήση φλαβονοειδών με υψηλές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των τροφίμων. "Τα φλαβονοειδή που εξάγονται απευθείας από τα φυτά πρέπει να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία ώστε να είναι αντιμικροβιακά ενώ τα φλαβονοειδή που παράγονται από μαγιά δεν απαιτούν αυτή τη διαδικασία", εξηγεί ο Chen. «Δεύτερον, δεν έχουν αναφερθεί αντιοξειδωτικές ιδιότητες στα φλαβονοειδή, ενώ τα φλαβονοειδή που δημιουργήσαμε με βάση τη μαγιά τις περιέχουν εξαρχής. Η ανακάλυψή μας μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στις τεχνολογίες διατήρησης τροφίμων, παρέχοντας μια λύση χαμηλού κόστους για τις βιομηχανίες, η οποία με τη σειρά της θα ενθαρρύνει ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων που μπορεί να παράγει υγιεινότερα τρόφιμα τα οποία θα παραμένουν φρέσκα περισσότερο" πρόσθεσε.
Στις εργαστηριακές δοκιμές, ένα συντηρητικό που ενσωματώνει τα φλαβονοειδή προστέθηκε σε δείγματα χυμών φρούτων και κρέατος, τα οποία διατηρήθηκαν για δύο ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν τελικά χαλάσουν. Αντίθετα, δείγματα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με συμβατικά τεχνητά συντηρητικά υπέκυψαν σε βακτηριακή μόλυνση μέσα σε μόλις έξι ώρες. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται τώρα σε συνομιλίες με διάφορες πολυεθνικές βιομηχανίες τους κλάδου, προκειμένου να εμπορευματοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Food Chemistry
Αυτή η νέα έρευνα έρχεται σε μια εποχή όπου υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός επιστημονικών στοιχείων για το πώς τα τεχνητά συντηρητικά επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη σωματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Πρόσφατα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η οποία εκπροσωπεί περίπου 67.000 παιδίατρους στις ΗΠΑ, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τα χημικά που χρησιμοποιούνται σε συντηρητικά τροφίμων για προϊόντα με βάση το κρέας. Αυτά περιλαμβάνουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και έχουν επίσης συνδεθεί με καρκίνους του γαστρεντερικού και του νευρικού συστήματος.
Φωτεινή Πουρνάρα
Πηγή & Φωτογραφία: NANYANG TECHNOLOGICAL UNIVERSITY