ΜΚΟ καταγγέλλει: στις σοκολάτες Kinder περιέχονται δυνητικά καρκινογόνες ουσίες
Aνάκληση τριών προϊόντων ζήτησε ο οργανισμός “Foodwatch” ο οποίος προστατεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών όσον αφορά την ποιότητα των τροφίμων, καθώς τα συγκεκριμένα προϊόντα βρέθηκαν θετικά σε επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες. Οι εταιρίες από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται απρόθυμες να αποσύρουν τις σοκολάτες.
Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Foodwatch υποστήριξε πρόσφατα ότι οι μπάρες σοκολάτας Kinder και δύο άλλα προϊόντα που πωλούνται στη Γερμανία περιέχουν αρωματικά ορυκτέλαια τα οποία, πιθανόν, είναι καρκινογόνα κι απηύθυνε έκκληση να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η εταιρεία Ferrero, η οποία παράγει τις μπάρες σοκολάτας Kinder, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι μια μεγάλη ποικιλία διατροφικών προϊόντων διαφόρων κατηγοριών περιέχουν αρωματικά ορυκτέλαια. «Είναι απαραίτητο να γίνουν κοινές προσπάθειες», ανέφερε η εταιρεία σε μια ανακοίνωσή της, τόσο από πλευράς της «αγροδιατροφικής βιομηχανίας» όσο και από πλευράς «εμπόρων πρώτων υλών στην Ευρώπη και διεθνώς».
Η Foodwatch, μια ΜΚΟ η οποία ιδρύθηκε το 2002 στη Γερμανία από έναν πρώην διευθυντή της Greenpeace, τον Τίλο Μπόντε, τονίζει ότι οι μπάρες σοκολάτας Kinder, όπως και τα σοκολατάκια Fioretto Nougats Minis της εταιρείας Lindt, και οι ριζογκοφρέτες «Sun Rice Classic» της «Rübezahl Schokoladen» τα οποία διατίθενται στη λιανική στη Γερμανία, «έχουν επιμολυνθεί από τα λεγόμενα αρωματικά ορυκτέλαια». Η επιμόλυνση αυτή προέρχεται, σύμφωνα με την οργάνωση, από τα περιτυλίγματα που έχουν οι μπάρες σοκολάτας αυτές. Κατά συνέπεια, μπορεί οι συγκεκριμένες μπάρες σοκολάτας να «προκαλέσουν καρκίνο» ή «γενετικές διαταραχές». Αλλά παρ' όλα αυτά, «οι κατασκευαστές αρνήθηκαν να τις αποσύρουν από τη λιανική», τόνισε η Foodwatch στον ιστότοπό της.
Η Φερέρο διαβεβαίωσε ότι «εργάζεται πάνω σε τεχνικές λύσεις για ελαχιστοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν η παρουσία αυτών των ουσιών» στα προϊόντα της. Σύμφωνα με τη Foodwatch, οι μπάρες σοκολάτας της Kinder περιέχουν 1,2 mg/kg αρωματικών ορυκτελαίων (MOAH) ενώ τα σοκολατάκια της Lindt 0,7 mg/kg, παρότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα ίχνος τους. Η Foodwatch υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι ουσίες αυτές θεωρούνται «πιθανόν καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες».
Ο John Heeg από το “Foodwatch” υποστήριξε πως: «Οι βιομηχανίες είναι ένοχες για αμέλεια. Αντί να αποσύρουν τα γλυκά από τα ράφια και να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές, υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις τους είναι νόμιμες». Ο “Foodwatch” έλεγξε περισσότερα από 20 είδη προϊόντων, πριν αποκαλύψει τα ευρήματα. Όπως προειδοποίησαν το κοινό τα συγκεκριμένα καρκινογόνα στοιχεία συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα και προκαλούν βλάβες στα όργανα, με τα παιδιά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο Hegg δήλωσε πως: «Δεν μπορείς να το δεις, δεν μπορείς να το γευτείς, αλλά είναι εκεί. Συνιστούμε να μην αγοράζετε αυτά τα προϊόντα, καθώς τα επίπεδα των ουσιών που βρέθηκαν, είναι απαράδεκτα».