Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων και η παγκόσμια γεωργική κληρονομιά
Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων στον Αρκτικό κύκλο, μια ειδικά σχεδιασμένη για να αντέξει στον χρόνο κατασκευή, αποθηκεύει για τις μελλοντικές γενιές δείγματα σπόρων από όλο τον κόσμο, προστατεύοντάς τα από την περίπτωση φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών.
Η Κρύπτη της Αποκάλυψης όπως αλλιώς ονομάζεται, βρίσκεται στο Svalbard στο νορβηγικό αρχιπέλαγος στον Αρκτικό Ωκεανό. Το Svalbard είναι μια ομάδα νησιών περίπου 1.300 μίλια βόρεια του Όσλο. Είναι περίπου δύο φορές το μέγεθος του Βελγίου, και το έδαφος καλύπτεται κατά 60% από παγετώνες. "Είναι μια εξαιρετικά όμορφη, εξωτική, απόκοσμη θέση», λέει o εμπνευστής της ιδέας αυτής, επιστήμονας και υπέρμαχος της βιοποικιλότητας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος Cary Fowler. «Μπορεί να χιονίσει οποιαδήποτε ημέρα του έτους. H υποδομή είναι εξαιρετικά σταθερή και πολύ ασφαλής. Ήταν ακριβώς η ιδανική τοποθεσία. " Η κρύπτη αρχίζει με μια σήραγγα που τρέχει σε βάθος 130 μέτρων μέσα στην πλαγιά ενός βουνού. Στο τέλος του τούνελ υπάρχουν τρία θολωτά δωμάτια, 30 μ. μήκους, 10 μ. πλάτους και 5 μ. ύψους το κάθε ένα. Μόνο το ένα από αυτά έχει σπόρους μέχρι σήμερα, οι οποίοι φυλάσσονται μέσα σε κουτιά πάνω σε σειρές από ράφια. Κάθε κουτί περιέχει περίπου 400 έως 500 δείγματα σπόρων. Στην παρούσα φάση, φυλάσσονται περίπου ένα εκατομμύριο σπόροι που θα παραμείνουν βιώσιμοι για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Η δυνατότητα αποθήκευσης της κρύπτης φθάνει τα 4,5 εκατομμύρια ποικιλιών και σήμερα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δείγματα από πατάτα, σιτάρι, ρύζι, φακές, κριθάρι, και ρεβίθια. "Θα πρέπει να περπατήσετε στους διαδρόμους με ταπεινοφροσύνη, γιατί αυτό που βλέπετε είναι τα αποτελέσματα των γεωργικών εξελίξεων των τελευταίων 15.000 χρόνων», λέει ο Fowler. «Αποτελούν ουσιαστικά τη βιολογική ιστορία της γεωργίας. Όλα όσα μπορούν μελλοντικά να αποτελέσουν τη γεωργία, εκπροσωπούνται μέσα από αυτή την πολυμορφία".
Η παγκόσμια αυτή «κιβωτός» σπόρων δημιουργήθηκε το 2008 από τον Fowler και την ομάδα του και διατηρεί τα γενετικά δεδομένα των σπόρων που αποθηκεύονται επίσης σε 1.700 τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Οι σπόροι από αυτές τις τοπικές τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευκολότερα, ενώ αυτοί που φυλάσσονται στο Svalbard θεωρούνται ως η τελευταία λύση, σε περίπτωση φυσικών ή ανθρώπινων καταστροφών. Πρόσφατα έφθασαν 50.000 νέοι σπόροι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπενίν, τ η Λευκορωσία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Μεξικό, το Λίβανο, την Ολλανδία, το Μαρόκο, και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η κιβωτός αυτή εξασφαλίζει τη μελλοντική ασφάλεια των τροφίμων και τη βιοποικιλότητα κάτι που φαίνεται να εκτιμούν και να υποστηρίζουν πολλές χώρες παρά τις όποιες πολιτικές και οικονομικές διαφορές τους.
Ο Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων βοηθά όμως ακόμη και σήμερα τις χώρες. Το 2015 ένα ερευνητικό κέντρο στη Συρία αναγκάστηκε να αποσύρει μερικούς σπόρους που είχε αποθηκεύσει λόγω του πολέμου που μαστίζει το Χαλέπι, αλλά πρόσφατα επέστρεψε κάποιους από αυτούς μαζί με νέους.