Η κακή διατροφή συμβάλλει στην ανάπτυξη του Alzheimer
Όταν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη που οδηγεί σε αύξηση των φλεγμονών και παχυσαρκία συνδυάζεται με την κανονική διαδικασία της γήρανσης, μπορεί να συμβάλει στην πρώιμη ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer.
Η νόσος του Alzheimer, η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας, είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου στην Αμερική. Περίπου 5.7 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με τη συγκεκριμένη κατάσταση και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει σχεδόν στα 14 εκατομμύρια μέχρι το 2020. Αλλά η αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη. Ενώ τα γηρατειά αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία μπορεί να συμβάλει στην πρώιμη ανάπτυξη της εγκεφαλικής διαταραχής που είναι γνωστή ως η πιο κοινή μορφή άνοιας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα γηρατειά, σε συνδυασμό με μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα, οδηγεί σε αυξημένες φλεγμονές και στρες στον ιππόκαμπο που είναι υπεύθυνος για τη μακροχρόνια μνήμη καθώς και στον προμετωπιαίο φλοιό που ευθύνεται για τις σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές λειτουργίες.
Και οι δύο περιοχές του εγκεφάλου πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην πρόοδο της νόσου του Alzheimer. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου ανταποκρίνονται διαφορετικά στους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη νόσο. "Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν στις βασικές μας γνώσεις για τις οδούς που εμπλέκονται στην πρόωρη εξέλιξη της παθογένειας αυτής και καταδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις μιας δίαιτας HFS (με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα) τόσο στον προμετωπιαίο φλοιό όσο και στον ιππόκαμπο", δήλωσε η ερευνήτρια Rebecca MacPherson, από το Πανεπιστήμιο Brock στο Οντάριο του Καναδά.
Η διάρκειας 13 εβδομάδων μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μεσήλικα ποντίκια. Μια ομάδα ποντικών τράφηκε με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη και η άλλη ομάδα πήρε μια κανονική διατροφή. Τα ποντίκια της πρώτης ομάδας βίωσαν την επιδείνωση των αποτελεσμάτων της γήρανσης στους διάφορους δείκτες της φλεγμονής, της σηματοδότησης της ινσουλίνης και του κυτταρικού στρες", δήλωσαν οι ερευνητές. Η MacPherson δήλωσε ότι η μελέτη ήταν μοναδική διότι εξέταζε ομάδες μέσης ηλικίας που κυμαίνονταν από τα 40 έως τα 60 χρόνια. «Προσπαθούμε να δούμε ποια είναι τα αρχικά σήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην πρόοδο της νόσου του Alzheimer», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η περισσότερη έρευνα γίνεται μόλις οι δείκτες του Alzheimer είναι ήδη ορατοί. "Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν τη νόσο του Alzheimer ως γενετική ασθένεια, όταν στην πραγματικότητα οι γενετικές μεταλλάξεις που οδηγούν σε Alzheimer υπολογίζονται σε λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων", δήλωσαν οι ερευνητές.
Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει ότι οι επιλογές μας για τον τρόπο ζωής έχουν σημασία και μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη ή την γρηγορότερη εξέλιξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως είναι η νόσος του Alzheimer. Δεδομένου ότι η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Physiological Reports, διεξήχθη σε ποντικούς, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί εάν τα αποτελέσματα θα αναπαραχθούν στον άνθρωπο. Αλλά τα μοντέλα των ποντικών δίνουν μια χρήσιμη εικόνα για τους μηχανισμούς στο σώμα.
Φωτεινή Πουρνάρα