Οι ίνες μειώνουν τη φλεγμονή και διατηρούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Έχουμε άλλον ένα καλό λόγο για να καταναλώνουμε περισσότερες ίνες: μελέτη δείχνει ότι η πρόσληψη βέλτιστων ποσοτήτων σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, την κύρια αιτία πολλών σωματικών δυσλειτουργιών όπως και να βελτιώσει τη μνήμη καθώς μεγαλώνουμε.
Οι φυτικές ίνες έχουν αναγνωρισθεί ως μια αξιόλογη θρεπτική ουσία λόγω των πολλών λειτουργιών που μπορούν να έχουν στον οργανισμό μας. Η λήψη ιδανικών ποσοτήτων μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε αμετάβλητο το βάρος μας, να βελτιώσουμε το προφίλ σακχάρου στο αίμα, να υποστηρίξουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να ελέγξουμε τα εντερικά προβλήματα αλλά και να επηρεάσουμε θετικά ακόμη και την υγεία του εγκεφάλου μας. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες - όπως το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί, η βρώμη, τα φασόλια και το ψωμί ολικής άλεσης, μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης του εγκεφάλου, προκαλώντας την παραγωγή ενός λιπαρού οξέος βραχείας αλυσίδας που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό είναι το κύριο θέμα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Frontiers in Immunology.
Τα ανοσοκύτταρα του εγκεφάλου που ονομάζονται microglia μπορούν να παρουσιάσουν φλεγμονή καθώς μεγαλώνουμε και να παράγουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τη γνωστική λειτουργία. Μια νέα έρευνα σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων ινών μείωσε αυτή τη φλεγμονή, υποδηλώνοντας ότι η έλλειψη ινών στις δίαιτες των ηλικιωμένων ανθρώπων μπορεί να είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο. Η μελέτη, που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Illinois, επικεντρώθηκε στο βουτυρικό, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και εμποδίζει την παραγωγή επιβλαβών χημικών ουσιών από φλεγμονώδη microglia. Μια από αυτές τις χημικές ουσίες, η ιντερλευκίνη-1b, έχει συνδεθεί με τη νόσο του Alzheimer στους ανθρώπους. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες αύξησε το βουτυρικό στα ποντίκια, μειώνοντας τη φλεγμονή στα έντερα και τον εγκέφαλό τους.
Για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες έδωσαν σε ομάδες νεαρών και μεγαλύτερης ηλικίας ποντικών να τραφούν με δίαιτες τόσο χαμηλές όσο και πλούσιες σε ίνες αντίστοιχα και, στη συνέχεια, μέτρησαν τα επίπεδα βουτυρικού στο αίμα, καθώς και τις φλεγμονώδεις χημικές ουσίες στο έντερο. Η δίαιτα με πολλές ίνες αύξησε το βουτυρικό άλας στο αίμα τόσο για τα νεαρά όσο και για μεγαλύτερα ποντίκια. Αλλά μόνο τα πιο ηλικιωμένα έδειξαν εντερική φλεγμονή στη δίαιτα χαμηλών ινών. Αυτό σηματοδοτεί την συνέπεια που έχει η δίαιτα χαμηλών ινών στον ηλικιωμένο πληθυσμό. Σε ένα διαφορετικό σενάριο, όταν τα μεγαλύτερα ποντίκια κατανάλωναν τη δίαιτα με την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η εντερική φλεγμονή τους μειώθηκε δραματικά και δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ των ηλικιακών ομάδων.
Θα μπορούσε η κατανάλωση περισσότερων ινών να έχει τα ίδια αποτελέσματα στον άνθρωπο; Δεν γνωρίζουμε ακόμα, αλλά ο Rodney Johnson, κύριος συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι καταναλώνουν 40% λιγότερες διαιτητικές ίνες από αυτές που συνιστώνται. "Η μη λήψη αρκετών ινών θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για πράγματα που δεν σκέφτεστε καν, όπως η υγεία του εγκεφάλου και γενικότερα οι φλεγμονές", πρόσθεσε.
Φωτεινή Πουρνάρα