Η υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην ευτυχία των παιδιών
Εκτός από τα πολλά γνωστά οφέλη της υγιεινής διατροφής, μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μια καλή και ισορροπημένη δίαιτα σχετίζεται με καλύτερη αυτοεκτίμηση και λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα στα παιδιά, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος.
Ερευνητές από την Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας ανέλυσαν για πρώτη φορά τα επιμέρους στοιχεία της μελέτης «Healthy Dietary Adherence Score» (HDAS), όπως και το πώς τα στοιχεία αυτά συνδέονται με την ευημερία των παιδιών. Η μελέτη HDAS εξετάζει πόσο καλά τηρούνται οι υγιεινές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές, όπως π.χ. ο περιορισμός της πρόσληψης ραφιναρισμένων σακχάρων, η μείωση της πρόσληψης λίπους και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ένα υψηλότερο αποτέλεσμα HDAS συνεπάγεται μια πιο υγιεινή διατροφή. Η ομάδα εξέτασε 7.675 παιδιά ηλικίας δύο έως εννέα ετών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία), οι οποίες ακολουθούν τις ίδιες οδηγίες υγιεινής διατροφής. Στην αρχή της περιόδου μελέτης οι γονείς των παιδιών κλήθηκαν να αναφέρουν πόσο συχνά ανά εβδομάδα τα παιδιά τους κατανάλωσαν τρόφιμα από έναν κατάλογο 43 τροφών ώστε να υπολογίσουν το αποτέλεσμα HDAS κάθε παιδιού.
Η ομάδα αξιολόγησε επίσης την ψυχοκοινωνική ευεξία των παιδιών και έκανε μετρήσεις ύψους και βάρους, επαναλαμβάνοντας όλα τα ερωτηματολόγια και τις μετρήσεις δύο χρόνια αργότερα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα υψηλότερο HDAS στην αρχή της περιόδου μελέτης συσχετίστηκε, δύο χρόνια αργότερα, με καλύτερη ευεξία συνολικά, καλύτερη αυτοεκτίμηση και λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα προσωπικά αλλά και σε συνάρτηση με τους συνομήλικους, όπως η έλλειψη φίλων ή ο εκφοβισμός. Οι συσχετισμοί που παρατηρήθηκαν ήταν παρόμοιοι για τα παιδιά που είχαν κανονικό βάρος αλλά και τα υπέρβαρα και η Dr. Louise Arvidsson, η συγγραφέας της έρευνας σχολίασε ότι: "Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η σχέση μεταξύ της βασικής διατροφής και της καλύτερης ευεξίας δύο χρόνια αργότερα ήταν ανεξάρτητη από την κοινωνικοοικονομική θέση των παιδιών και το σωματικό τους βάρος ". Συγκεκριμένα, η ομάδα βρήκε ότι η καλύτερη αυτοεκτίμηση συσχετίστηκε με την τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών για την πρόσληψη ζάχαρης, οι καλύτερες σχέσεις με τους γονείς και τους συνομηλίκους συνδέονται με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και τα λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα συνδέονται με την πρόσληψη λίπους. Η κατανάλωση ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα, συνδέθηκε επίσης με την καλύτερη αυτοεκτίμηση και την έλλειψη συναισθηματικών προβλημάτων, ενώ η πρόσληψη γευμάτων με προϊόντα ολικής άλεσης συσχετίστηκε επίσης με τα προβλήματα με τους συνομηλίκους.
Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι τα παιδιά που ακολουθούσαν μια κακή διατροφή και δεν ήταν χαρούμενα ήταν πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τη μελέτη και συνεπώς να μην εκπροσωπούνται πλήρως κατά τη διετή παρακολούθηση. Η έρευνα αυτή ήταν παρατηρητική και βασίστηκε στις αναφορές των γονέων, οι οποίες μπορεί να μην είναι πάντα ακριβείς, άρα δεν είναι δυνατό να υπάρξουν ακριβή συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα. "Οι συσχετισμοί που εντοπίσαμε εδώ πρέπει να επιβεβαιωθούν σε πειραματικές μελέτες και να συμπεριληφθούν και παιδιά με κλινική διάγνωση κατάθλιψης, άγχους ή άλλων διαταραχών συμπεριφοράς και όχι να βασιστούμε απλά στις αναφορές των γονέων για το αν είναι χαρούμενα ή όχι", εξήγησε η Δρ Arvidsson. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Public Health.
Φωτεινή Πουρνάρα