Φτιάξε εύκολα τους δικούς σου ζωμούς και κύβους κρέατος

Οι έτοιμοι κύβοι βοδινού εμπεριέχονται σε πάρα πολλές συνταγές και χρησιμοποιούνται κυρίως σαν ενισχυτικό γεύσης. Πάντα ωστόσο είναι προτιμότερο να φτιάχνουμε ζωμούς μόνοι μας και να μην χρησιμοποιούμε τους έτοιμους.

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019

Το να μαγειρεύουμε εμείς ζωμούς αντί να χρησιμοποιούμε συσκευασμένους μας εξασφαλίζει πως δεν θα έχουν πρόσθετα τροφίμων, πως θα αποτελούνται από πολλές θρεπτικές ουσίες και πως θα μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε.

Για να φτιάξουμε κύβους βοδινού από κόκαλα χρησιμοποιούμε τα παρακάτω υλικά:

  • 1 κιλό κόκαλα από μοσχάρι ή βοδινό κρέας (λαιμός ή ουρά).
  • 4 λίτρα νερό
  • 1 πατάτα
  • 1 ντομάτα
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 3 κλωνάρια σέλινο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αν θέλουμε να κάνουμε πιο έντονο τον ζωμό μπορούμε αντί για κόκαλα να χρησιμοποιήσουν κομμάτια κρέατος από μοσχάρι. Αν χρησιμοποιήσουμε κρέας, το πλένουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, διαφορετικά πλένουμε τα κόκαλα.

Στη συνέχεια, καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τη ντομάτα, την πατάτα και το σέλινο. Γεμίζουμε με 4 λίτρα νερό μία μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια κρέατος ή τα κόκαλα. Όταν πάρουν βράση, ξαφρίζουμε καλά, προσθέτουμε όλα τα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για δύο με τρεις ώρες. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητος, βράζουμε για 40' στην χαμηλότερη δυνατή πίεση

Αφού γίνουν τα αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε τα πολλά λίπη που έχουν ανέβει στην επιφάνεια με ένα κουτάλι. Ακολούθως, σουρώνουμε τον ζωμό και αφού τον χωρίσουμε σε μερίδες, τον βάζουμε σε μπολάκια και τον αποθηκεύουμε στην κατάψυξη προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη φορά.

Ο ζωμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σάλτσες, σούπες, όσπρια και μαγειρευτά. Αν θέλουμε πάντως, μπορούμε να συμπυκνώσουμε κι άλλο το ζωμό συνεχίζοντας το βράσιμο, σε πολύ χαμηλή φωτιά, για περίπου δύο ώρες ακόμη προκειμένου να μείνει ο μισός σε όγκο. Αφού κρυώσει, τον μοιράζουμε σε παγοθήκες και τον τοποθετούμε στην κατάψυξη, φτιάχνοντας κύβους βοδινού, οι οποίοι είναι σαν αυτούς του εμπορίου. 

Όροι: 
Κατηγοριες: