Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας σήμερα

Γνωρίζετε ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι χορτοφάγοι και ότι η Ινδία έχει την χαμηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στον κόσμο; Η 1η Οκτωβρίου, γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους ως η παγκόσμια ημέρα χορτοφαγίας, αναδεικνύοντας τα οφέλη της διατροφής αυτής και το γεγονός ότι μια ζωή χωρίς την κατανάλωση κρέατος, τουλάχιστον για κάποιους, μπορεί πραγματικά να είναι εξαιρετικά νόστιμη.

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

Κάθε χρόνο από το 1977, την 1η Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τους Χορτοφάγους ως μια μέρα ενημέρωσης που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και την προώθηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει αυτός ο τρόπος ζωής. Τα οφέλη σύμφωνα με τους οπαδούς δεν περιλαμβάνουν μόνο καλύτερη υγεία για όσους την ακολουθούν αλλά και διάφορα άλλα τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον. Αυτή η μέρα είναι επίσης η πρώτη μέρα του παγκόσμιου μήνα χορτοφαγίας που ολοκληρώνεται με την Παγκόσμια Ημέρα Vegan, την 1η Νοεμβρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας θεσπίστηκε για πρώτη φορά από τη Βορειοαμερικανική Εταιρεία Χορτοφάγων (North American Vegetarian Society –NAVS) το 1977 ως τρόπος προώθησης του χορτοφαγικού τρόπου ζωή. Ένα χρόνο αργότερα, θα υιοθετηθεί από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (International Vegetarian Union – IVU). Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχει σιγά-σιγά κερδίσει δημοτικότητα καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να εξετάζουν τα ηθικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν την κατανάλωση κρέατος.

Η χώρα με τον μεγαλύτερο χορτοφαγικό πληθυσμό είναι η Ινδία. Περίπου τα δύο τρίτα των χορτοφάγων του κόσμου μένουν στη χώρα αυτή. Οι περισσότεροι χορτοφάγοι στην Ινδία είναι λακτο-χορτοφαγικοί (δεν καταναλώνουν αυγά) όπως ο αρχαίος Έλληνας Πυθαγόρας και εκείνοι των κλασικών μεσογειακών χωρών. Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι το IQ ενός παιδιού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθεί εάν το παιδί θα γίνει χορτοφάγος ή όχι. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, όσο υψηλότερο είναι το IQ, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει χορτοφάγος.

Η Διεθνής Ένωση Χορτοφάγων (IVU) είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση, σκοπός της οποίας είναι η προώθηση της χορτοφαγίας. Η IVU ιδρύθηκε το 1908 στη Δρέσδη της Γερμανίας. Θεωρείται ως μια οργάνωση-ομπρέλα κάτω από την οποία λειτουργούν διάφοροι οργανισμοί από πολλές χώρες, και συχνά διοργανώνει παγκόσμια και περιφερειακά χορτοφαγικά συνέδρια. Η λέξη χορτοφάγος (vegan) εφευρέθηκε το 1944 από τον Donald Watson και τους φίλους τους, αλλά για πολύ καιρό πριν υπήρχαν άνθρωποι που είχαν παρόμοιες αν και όχι απαραίτητα πανομοιότυπες απόψεις. Η πραγματική αρχή τοποθετείται στο 1806, όπου βλέπουμε ένα κίνημα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως vegan σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα. Αυτή τη χρονιά, ο Δρ William Lambe , στο Λονδίνο άλλαξε τη διατροφή του σε ηλικία 40 ετών και έκανε την πρώτη γνωστή σαφή δήλωση για την χορτοφαγία: «Ο λόγος που αντιτίθεμαι σε κάθε είδος πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται ως τρόφιμο, πέρα από τα άμεσα προϊόντα της γης, βασίζεται στην πεποίθηση ότι καμία άλλη πρώτη ύλη δεν ταιριάζει στα ανθρώπινα όργανα. Αυτό έχει την ίδια ισχύ και για τα αυγά, το γάλα, το τυρί και τα ψάρια».

Ο όρος «χορτοφάγος» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1840 από την κοινότητα που συνδέθηκε στενά με το Alcott House School, κοντά στο Λονδίνο, και την χρησιμοποίησαν για να αναφερθούν αποκλειστικά σε τροφές που προέρχονται από φυτά καθώς και με όλες τις ηθικές αξίες που συνδέονται σήμερα με το Veganism. Μέχρι το 1847, ο συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος ισοδύναμος όρος ήταν η «δίαιτα λαχανικών» («λαχανικό» εκείνη την εποχή σήμαινε οποιοδήποτε είδος βλάστησης). Κάποιοι αυτοαποκαλούνταν ως «Πυθαγόρειοι» ή οι υποστηρικτές του «Πυθαγορείου Συστήματος». Η λέξη «χορτοφάγος» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά επίσημα στις 30 Σεπτεμβρίου 1847 στη Northwood Villa στο Kent της Αγγλίας κατά την συνάντηση για τα εγκαίνια της Χορτοφαγικής Κοινότητας (Vegetarian Society).

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: